Tilaajalle

Vuonna 2014 valmistui pukuja ainakin sadaksi vuodeksi – Toiveena on, että Jurvan kansallispukuja tuuletetaan Jurva160-pääjuhlassa

Hihansuihin käsin ommeltuja pistoja, vyötärökaitaleelle juuri oikea määrä myötälaskoksia ja rannekkeisiin pieniä lankanappeja.

Luettelo on vain pieni osa kaikesta siitä, mitä Kurikan kansalaisopiston Kansallispuvun ompelu -kurssille osallistuneet naiset ovat tehneet. Osalla heistä tekemistä riitti jo ennen kuin varsinainen kurssi tammikuussa alkoi.

– Minä kudoin Jurvan kankaan itse. Rääkymään meinasin ruveta, kun senttiin kangasta meni 28 lankaa. Sen ensimmäisen flammuraidan kohdalla tuntui, että liian suuri haaste oli tullut haukattua, Virpi Laitala tunnustaa.

– Ja Kohtalan Päivikkihän meille osalle on hamekankaan syksyllä kutonut, kertoo Helena Hautamäki.

Kurssille osallistuneista 13 naisesta kolme valmisti itselleen koko Jurvan puvun. Muilla tarvetta oli jo olemassa olleen puvun täydentämiselle.

Tarkkaa työtä jokainen teki kalliiden kankaiden kanssa viimeiseen ompeleeseen saakka.

– Kerralla siinä pitää onnistua. Käsiinhän se pian pärkyää, jos uudestaan pitäisi tehdä, Hautamäki sanoo.

Seuraavasta itse ommellusta kansallispuvusta naiset eivät vielä uskalla haaveilla.

– Eikö nämä nyt puvut vielä sadan vuoden päästä ole kunnossa, jos edes jotenkin ollaan nämä osattu tehdä, Laitala naurahtaa.

Näin tuumasivat jurvalaisnaiset keväällä 2014 Kansallispuvun ompelu -kurssin jälkeen.

Valmistamilleen puvuille naisilla on varmasti ollut käyttöä, mutta sunnuntaina asun voi jälleen ottaa kaapista esiin ja pukea ylleen Jurva160-juhlaan. Juhlan järjestelyissä mukana olleiden toiveena on ollut, että mahdollisimman moni Jurvan puvun omistama innostuisi sitä juhlapäivänä tuulettamaan.

– Se olisi hienoa, jos naiset pukeutuisivat Jurvan pukuun. Samalla vähän näkisi, että kuinka paljon pukuja oikein löytyykään, Anna-Liisa Myllymäki innostaa.

Myllymäki oli yksi ensimmäistä, joka alkoi juhlien järjestelyjen yhteydessä puhua siitä, että juhlaväkeä voisi kehottaa Jurvan pukuun pukeutumaan. Itse hän on etsinyt juhlaa varten lainapukua.

JAANA ALA-LAHTI

Alkuperäinen juttu on julkaistu Jurvan Sanomissa 16.4.2014.