Tilaajalle

Vuoden yrittäjät Taija Riihimäki ja Kari Komsi: ”Työaika ei ole kummallakaan normaali”

Jurvan Pesula Oy:n sisätiloissa käy iloinen hurina, kun neljä isoa ja kaksi pienempää pesukonetta pesevät pyykkiä. Toisessa huoneessa kuivurit pyörittävät kuiviksi puhtaita tekstiilejä. Viisi työntekijää viikkaa ja silittää asiakkaiden vaatteita hyvin lämpimissä tiloissa.

– Kesällä täällä on vielä lämpimämpää, yrittäjä Taija Riihimäki naurahtaa.

Hän on aloittanut pesulan yrittäjänä vuonna 2008, jolloin hän osti yrityksen sen perustajilta Jorma ja Paula Jaatiselta. Vuonna 2015 hän sai yrittäjäkumppanikseen Kari Komsin.

– Taija pyysi minua tänne tuuraamaan kuskin hommiin. Siitä se yhteistyö lähti, Komsi kertoo.

Yrittäjyyttä piti harkita

Molemmat yrittäjät ovat olleet ennen pesulaa erilaisissa töissä: Kari huonekalu- ja pesualalla, jolloin hän huolehti esimerkiksi sikaloiden puhdistuksesta. Taija on työskennellyt pikaruokaravintolassa, sekä veneiden ja vaatteiden parissa.

– En ole pelännyt mitään työtä. Olen aina tarttunut haasteisiin, Riihimäki kertoo, mutta paljastaa, että yrittäjyyttä hänen piti harkita jonkin aikaa.

– Aluksi pelotti, koska en ollut koskaan ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi.

Kun päätös oli tehty, auttoivat entiset yrittäjät uuden alkuun. Suurena apuna tuoreella yrittäjällä oli myös pesulan pitkäaikainen työntekijä, jo eläkkeelle jäänyt Liisa Rinta-Säntti.

– Minulla oli tietty turva Liisasta, kun pystyin varmistamaan häneltä asioita. Hän jäi vasta 70-vuotiaana pois töistä. Liisa on aivan ihana ihminen, soittelemme vieläkin toisinaan hänen kanssaan, Riihimäki hymyilee.

Yö on päivä

Nykyisin yrittäjien ei tarvitse kysellä oppeja muilta. Molemmat tekevät pesulassa siihen liittyviä perustöitä. Muutoin työnjako on selkeä: Riihimäki tekee paperityöt ja Komsi hoitaa kuljetukset.

Komsin kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että hän aloittaa työt kahdelta yöllä, noutaa pesulalta asiakkaiden tekstiilit ja kuljettaa ne heille. Työpäivä päättyy aamupäivällä.

– Minä lähden noin kymmeneltä nukkumaan ja Taija huolehtii loppupäivästä. En ole mitenkään erityisesti yöihminen, mutta ole tottunut tähän rytmiin. Yö on päivä ja päivä on yö. Kotona on yleensä aina pimennysverhot kiinni, Komsi kertoo.

– Me tuetaan toinen toisiamme. Sillä lailla homma toimii, Riihimäki tiivistää.

Hän kertoo pitävänsä pesulan töistä vaihtelevuuden takia. Tietokoneella istumisen lisäksi töissä saa laittaa oman fysiikkansa koetukselle, sillä asiakkaiden tekstiilit tulevat 20 kilon pusseissa.

Aamupäivän aikana pesulan koneiden läpi on usein ehtinyt pyöriä 500–600 kiloa työvaatteita ja lakanoita.

– Tykkään tällaisesta fyysisestä työstä. Kun koko ajan on touhuamista, niin päivät menevät ripeästi, Riihimäki sanoo.

Jurvalaisille kehuja

Riihimäki ja Komsi ovat pyrkineet viemään yritystään koko ajan eteenpäin. Pesulaan on juuri saapunut käytettynä ostettu 35 kiloa kerrallaan pesevä pesukone, joka odottaa käyttöönottoaan vielä muoveissa.

– Olemme erikoistuneet laitospyykkiin ja kaikkeen, mitä voi vesipestä. Meillä on myös kemiallisen pesun välitys. Tällaiset pyykit lähtevät Ilmajoen pesulaan.

Yritysasiakkaat ovatkin Jurvan Pesulan isoin asiakaskunta. Riihimäki kuitenkin tarkentaa, että he ottavat kaikki työt vastaan, joita heiltä pyydetään. Heillä on myös paljon yksityisasiakkaita.

Koska pesukoneet saattavat pyörittää pyykkejä aina aamuneljästä myöhälle iltapäivään, niiden osat kuluvat. Yrittäjät kertovatkin, että paikallinen korjaaja Markku Terho on pelastanut heidät jo monta kertaa pulasta.

Lisäksi kehuja lähtee muillekin jurvalaisille yrittäjille, joilta saa ”käsittämättömän hyvää apua”. Kuulostaakin, että jurvalainen yrittäjäverkosto tukee toinen toistaan ongelmatilanteissa.

– Se on mahtavaa, että täällä pystytään tekemään paikallisesti joitain erikoisosia meidän koneisiin, Komsi kertoo.

Vapaa-aika perheelle

Kuten monet yrittäjät, tekevät Jurvan Pesulankin yrittäjät pitkää päivää. Se ei kuitenkaan tunnu heistä pahalta, vaikka he haaveilevatkin toisinaan pidemmästä vapaa-ajasta.

– Työaika ei ole kummallakaan normaali. Olen ajatellut, että kun työtä tekee itselleen, niin se on eri asia kuin palkkatyössä, Riihimäki miettii.

– Tämä vaatii kummaltakin raakaa työtä ja pitkiä päiviä, mutta ei sitä päivän venymistä tavallaan huomaa, kun on yrittäjänä, Komsi sanoo.

Kysymykseen, mahtuuko elämään muuta kuin työ, saa toimittaja vastaukseksi naurua.

– Ei meillä ole kauheasti vapaa-aikaa. Se mitä on, tulee oltua vain perheen kanssa, Riihimäki kertoo.

– Sitä se on, Komsikin myöntää ja jatkaa:

– Viikonloppuisin tulee käytyä katsomassa lapsenlapsia, joista kaksi asuu Jurvassa ja yksi Ilmajoella.

Komsin viikonloppuun kuuluu myös palautuminen yötöistä, jolloin hän nukkuu ”pitkin päivää”. Pesulalla on myös varakuljettaja, joka huolehtii kuljetuksista, kun Komsi ei ole töissä.

– Meillä on tosi hyvä palvelu, että kuljetuksia tehdään tosi usein. Pyritään siihen, että asiakkailta ei lopu puhtaat tekstiilit.

Lauantaina Jurvan Yrittäjät palkitsi Riihimäen ja Komsin Vuoden 2021 yrittäjätittelillä. Valintaperusteina on muun muassa useamman vuoden jatkunut Jurvan Pesulan hyvä tulos ja sen työllistävä vaikutus.

Leena Nyysti