Uloslainauksia ensi viikolla, lukioon ei keväällä palata

Suomen hallitus antoi maanantaina linjauksia koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat, mutta muun muassa ravintoloiden ja kirjastojen aukioloaikoja koskevia rajoituksia höllennetään.

Jurvassa uloslainaus kirjastoissa aloitetaan 11.5. Kirjastojen täytyy ensin selvittää, miten lainaaminen voidaan hoitaa turvallisesti turvavälejä ja hygieniaohjeita noudattaen.

Kirjastot aukeavat asiakkaille kokonaan 1.6. Myös harrastustilat, nuorisotilat ja muut julkiset sisätilat voidaan avata 1.6. alkaen hallitusti, samoin esimerkiksi kuntouttava työtoiminta. Palveluiden aukeamisesta Kurikan kaupungin alueella tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten kirjastojen, uimahallien ja nuorisotilojen osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta. Näistä käytännöistä tulee erilliset ohjeet kuhunkin kaupungin toimipisteeseen.

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa palataan lähiopetukseen 14.5. Käytännön järjestelyistä tiedotetaan oppilaille ja huoltajille Wilman kautta mahdollisimman pian. Edelleen on tärkeää, että hoitoon ja kouluun tullaan ainoastaan täysin terveenä. Jurvan ja Kurikan lukioissa pysytään etäopetuksessa lukukauden loppuun saakka.

Ravintoloiden asteittainen avaaminen aloitetaan 1.6. alkaen edellyttäen, että myöhempi tilannearvio sitä tukee.

Kokoontumisrajoituksia hallitus lieventää nykyisestä 10 ihmisestä enintään 50 ihmiseen 1.6. alkaen toistaiseksi. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty heinäkuun loppuun saakka.

Valtioneuvosto suosittelee, että yli 70-vuotiaat välttävät edelleen fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan.

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä.

Vapaa-aikapalveluissa on vielä paljon kysymysmerkkejä, joihin odotetaan ohjeistuksia aluehallintovirastolta ja valtioneuvostolta. Vapaa-aikatoimen henkilöstö pohtii tulevina viikkoina, onko esimerkiksi uimakoulujen ja leirien järjestäminen heinä-elokuussa mahdollista. Selvityksen alla on myös, avataanko nuorisotilat poikkeuksellisesti kesäkuun ajaksi.

Taiteen perusopetuksen järjestämistä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13. toukokuuta asti, jonka jälkeen näiden oppilaitosten tilat voidaan avata lähiopetukselle.