Tilaajalle

Tuulimyllyjen osat vaativat uskomattoman monta kuljetusta – Ensi viikolla Jurvaan saapuu osia, jotka sulkevat keskustan hetkeksi kokonaan

Rasakankaan kahdeksan tuulivoimalan osien siirtely vaatii reippaasti yli sata kuljetusta Vaasan satamasta Jurvan läpi.

– Kunkin tuuliturbiinin osat vaativat 14 kuljetusta, joista tietyt osat ovat hyvinkin haastavia kuljetettavia, tietää Ilmattaren rakennuttajapäällikkö Harri Rauma.

Tällä viikolla kuljetusliike Vuorsola Oy on kuljettanut tuulivoimaloiden tornien osia, joiden kuljetus jatkuu vielä ensi viikon jokaisena päivänä. Ensi viikolla kuljetukseen otetaan myös siivet, jotka ovat matkalla Suomeen.

Siipikuljetuksen kokonaispituus on 85 metriä, mikä tarkoittaa sitä, että kun kuljetusauton keula on kääntynyt liikenneympyrässä Jurvantielle, viistää perä Sjöblomin liikkeen parkkipaikkaa.

– Kun kuljetamme siipiä, pitää melkein koko Jurvan keskusta olla suljettuna, kuljetuspäällikkö Elina Hassinen kertoo.

Hän toivookin kuljetuksia katsomaan tulevien ihmisten pysyttelevän turvallisen etäisyyden päässä kuljetuksista. Hassinen kertoo, että kuljettajan pitää pystyä keskittymään siihen, että kuorma ei osu mihinkään.

– Ihmisiltä toivotaan myös malttia. Vähän aikaa voi joutua odottamaan, kun kuljetusta viedään keskustan läpi. Jos on kiire ja tietää hyvän kiertotien, niin sitä kannattaa käyttää.

Voimalakuljetuksien lisäksi Rasakankaalle tuleva iso asennusnosturi vaatii noin 50 kuorma-autokuljetusta. Tätä nosturia tullaan siirtelemään myös Rasakankaalla voimalapaikasta toiseen.

Leena Nyysti