Tilaajalle

Sinnikkyyttä parhaimmillaan: Jurvan UA:n lauantain kisaa on organisoitu jopa Ruotsin kuuluisassa olkipukkikunnassa

Ruotsin Gävle on tullut kuuluisaksi olkipukista, joka on poltettu useana jouluna.

Nyt Gävlen kunnasta kuuluu aivan toisenlaisia uutisia, sillä siellä on organisoitu Jurvan Urheiluautoilijoiden ensi lauantain jokamiehenluokan autourheilukisoja.

– Pirttikylässä asuva poikani Veeti ajaa parhaillaan Gävlessä erikoiskuljetuksia, mutta seuran puheenjohtajana hän on siellä etänä hommannut esimerkiksi kökkäväkeä ja kuuluttajan sekä hoitanut lupa-asioita. Häntä harmittaa, kun ei voi olla paikan päällä, mutta aina kaikki ei voi mennä nappiin. Hän on kuitenkin pystynyt hoitamaan paljon asioita etänä, kun nykyään internetin ihmeellinen maailma on niin kätevä, kertoo Marina Haapaniemi Jurvan Urheiluautoilijoista.

Kökkäväen kerääminen ei ole ollut ihan helppoa, sillä erilaisia töitä riittää noin sadalle ihmiselle. Lisäksi paikalla pitää olla muun muassa palokunta ja ambulanssi.

– Meille on myös tärkeää, että kökkäporukka saa syödä ja juoda kunnolla pitkän päivän aikana. Mitään suurta voittoa tällaisesta kisasta ei kannata odottaa, mutta mitä ei tekisi ihmisten viihdyttämiseksi.

Puheenjohtaja viestitti, ettei tällaisen kisan järjestämisestä tulisi mitään ilman osaavaa ja aktiivista Jurvan UA:n porukkaa.

Botniaringillä ajettavissa jokamiehenluokan kisoissa on useita luokkia: yleinen, tuupparit, EVK, nuoret, naiset ja papat.

Marina Haapaniemen mukaan kisoihin on ilmoittautunut lähes sata ajajaa ympäri Suomea. Alkuviikolla ilmoittautuneita oli tarkalleen 95.

– Myöhäinen ajankohta vähän rokottaa kilpailijamäärää, mutta aivan kunnon kisan saamme tälläkin määrällä.

Vastaava kisa on järjestetty aiemmin useana vuonna Jurvassa.

Tänä vuonna järjestäjät odottavat kisoihin 150–200 katsojaa.

– Tällainen kisa vetää jokkisporukkaa, eikä ikinä ole oikein ollut niin sanotusti oman kylän tuttuja, mutta olisi huippua, kun kyliltäkin tulisi väkeä seuraamaan kisoja.

AKK-Motorsportin nettisivuston mukaan jokamiehenluokka on harrastajamäärältään suurin autourheilulaji Suomessa. Edullisessa kilpa-autoiluluokassa melko vapaat tekniset säännöt mahdollistavat kilpa-auton rakentamisen lähes kaikista siviililiikenteessä käytettävistä autoista.

Kilpailun jälkeen autot ovat kaikkien kilpailijalisenssin ja lajitutkinnon omaavien harrastajien ostettavissa. Kisaamaan pääsee sinä vuonna, kun täyttää viisitoista vuotta.

Jarno Ranta