Tilaajalle

Sikanäyttely järkytti kurikkalaisia koululaisia – sivistysjohtajalta harvinainen päätös

Seinäjoen taidehallissa oleva Siat-näyttely on järkyttänyt Kurikassa.

Kaupungin sivistysjohtaja Pävi Hernesmaa teki alkuviikosta poikkeuksellisen päätöksen ja määräsi, etteivät Kurikan kahdeksasluokkalaiset taidetestaajat lähde näyttelyyn. Osa ehti sen jo nähdä. Asiasta kertoi ensin Yle.

Ylen mukaan Laura Gustafssonin ja Terike Haapojan näyttely ottaa kantaa ihmisten sioille antamaan osaan, joka on kärsiä ja kuolla. Näyttely on herättänyt runsaasti keskustelua, vaikka se ei näytä pahimpia raakuuksia. Gustafsson ja Haapoja kertoivat Ylelle, että lihantuotannosta pitäisi luopua.

– Minä laitan pääni pölkylle. Taustalla on yleinen huoltajien kannanotto. Ei koettu maatalouspitäjälle sellaiseksi näyttelyksi, mitä tarjottaisiin, Hernesmaa kertoi Jurvan Sanomille.

Hernesmaan mukaan näyttelyn kuvat ovat järkyttäneet koululaisia.

– Herkimmät ovat kokeneet sen ahdistavana. Aina meitä on herkempiä ja myös niitä, joihin ei kolahda yhtään mikään. Mielestäni tällaisessa asiassa voimme lähteä herkempien nuorten kohdalta. Kyseessä on kahdeksasluokkalaisia.

– Aina ei välttämättä huomata käydä kriisikeskusteluja niin vahvasti, kuin olisi joskus syytä käydä, ettei jää tilanteesta ahdistunut olo. Harvemmin se tulee taidenäyttelyn jälkeen, Hernesmaa totesi.

Hernesmaa sanoi, että Kurikan yhteiskoulun, Jalasjärven yläasteen ja Jurvan yhtenäiskoulun taidetestaajien vierailuja piti olla vielä ensi viikolla Seinäjoella.

Hernesmaan mukaan ohjaajan kanssa on mahdollista käydä keskustelua, miten näyttely on koettu.

– En ole vielä nähnyt sitä tilastoa, miten siellä jo käyneet ovat sen kokeneet. Siellä oli kaksi näyttelyä. Toiseen olisi ollut vielä mahdollisuus osallistua ja sitä on tarjottukin, mutta tämä toinen näyttely on nyt poistettu listalta.

Jarno Ranta