Saunamaan tuulivoima-alueen rakentaminen alkaa – kahdeksasta tuulivoimalasta kolme on Kurikan puolella

Saunamaan tuulivoima-alueen rakentaminen alkaa ja valmis sen pitäisi olla vuonna 2020. Asiasta tiedotti myöhään torstai-iltana hankkeen kehittämisestä vastannut ja tuulienergiaa tuottava Megatuuli Oy.

Sopimuksen tuulivoima-alueen rakentamisesta ovat tehneet brittiläinen Octopus ja ranskalainen Valorem. Saunamaan lisäksi sopimukseen kuuluu Kauhajoen Suolakankaan tuulivoima-alue.

Saunamaan tuulivoima-alue sijoittuu Kurikan ja Teuvan alueelle. Yhteensä sille on nousemassa kahdeksan tuulivoimalaa, joista kolme tulee Kurikan puolelle ja viisi Teuvan puolelle. Jurvan keskustaan Saunamaan tuulivoima-alueelta on noin 14 kilometriä.

Saunamaan tuulivoima-alueen kanssa samaan aikaan ryhdytään rakentamaan myös Kauhajoelle Suolakankaan tuulivoima-aluetta. Sinne tuulivoimaloita tulee yhdeksän. Myös sen on suunniteltu olevan valmis vuonna 2020.

– Investoinnit ovat kokonaisarvoltaan noin 80 miljoonaa euroa. Hankkeet toteutetaan markkinaehtoisesti ilman valtion tukea ja rakentaminen alkaa heti, tiedotteessa todetaan.

Kummallekin tuulivoima-alueelle rakennettavat tuulivoimalat ovat nimellisteholtaan 4,2 megawatin voimaloita, joten niiden yhteisteho on 71,4 megawattia. Alueiden sähkön vuosituotannon on arvioitu olevan 280 gigawattituntia. Saunamaan Teuvan puolen viiden voimalan arvioidaan tuottavan noin 80 gigawattituntia ja Kurikan puolen kolmen voimalan 50 gigawattituntia sähköä vuodessa.

– Puistot nousevat heti valmistuessaan vuonna 2020 Suomen tuottavimpien puistojen joukkoon ja kapasiteettikertoimella mitattuna lähestytään jo 47 prosenttia. Asiaa voidaan havainnollistaa ajatuksella, että tuulivoimalat tuottavat sähköä lähes puolet koko vuodesta täydellä nimellistehollaan tuottaen sähköä juuri eniten talviaikaan, jolloin sähköntarvekin on suurinta, Megatuulen toimitusjohtaja Lauri Lammivaara toteaa tiedotteessa.

Tuulivoimapuistojen taloudellisen suoran ja epäsuoran vaikutuksen kunnille ja lähikunnille kerrotaan olevan merkittävä. Kunnat saavat vuosittain lähes puoli miljoonaa euroa kiinteistöverotuloja ja puistot työllistävät sekä rakentamis- että operointiaikana. Lisäksi maanvuokraa maksetaan yli 200 kiinteistönomistajalle.

– Nämä kaksi puistoa valmistuvat ensi vuonna ja kokonaisuudessaan valmisteilla on noin 80 tuulivoimalan rakentaminen alueelle, jolloin kokonaisinvestointien määrä nousee noin 500 miljoonaan euroon. Kaikki tehdään markkinaehtoisesti, Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen sanoo tiedotteessa.

Tuulivoima-alueiden rakentamisesta ja valmiiden alueiden operoinnista vastaavat ranskalaisen Valorem-yhtiön tytäryhtiöt Valrea ja Valemo yhdessä Megatuulen kanssa. Rakennuttajan teknisenä asiantuntijana hankkeen suunnittelu- ja toteutusvaiheessa toimii Ramboll Finland Oy.

 

JAANA ALA-LAHTI