Tilaajalle

Rasakankaan tuulivoimalat tulevat olemaan yhdet Suomen isoimmista – Marraskuussa Jurvan keskustan läpi kulkee erityisen painavia ja pitkiä kuljetuksia

Rasakankaan tuulivoimala-alue on rakentumassa kovaa vauhtia. Jurvan keskustan liikenneympyrästä noin 5,5 kilometrin päässä olevan Papinsaarentien varrelta löytyvän alueen maanrakennus- ja perustustyöt ja kaapelointi ovat lähes valmiit. Pääurakoitsija Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n urakka oli viime viikolla 98-prosenttisesti valmis. Yritys tekee alueella enää viimeistelytöitä.

Viime viikon torstaina alueella suoritettiin siipikuljetuksen testiajo, jolla mallinnettiin siiven vaatiman kuljetuksen pituutta alueen tiestölle.

Oikeat siivet tullaan kuljettamaan Vaasan satamasta ja Jurvan keskustan läpi Rasakankaalle marraskuussa. Siipikuljetuksen kokonaispituus on vetoauton keulasta laskien 85 metriä pitkä, joten testiajoon oli hyvä syy.

– Katsottiin testiajossa tiestöt ja niiden mutkat, että saadaan marraskuussa siivet perille, tuulivoimayhtiö Ilmattaren rakennuttajapäällikkö Harri Rauma kertoo.

Tuulivoimaloiden osien kuljetuksessa haastetta tuovat myös hyvin painavat osat. Yksi siipi painaa 20 000 kiloa. Generaattori ja vaihteisto painavat viisinkertaisesti siiven verran, eli 100 000 kiloa. Konehuone, jossa generaattori ja vaihteisto sijaitsevat, on pienen linja-auton kokoinen.

Pidemmillä siivillä enemmän tehoja irti

Rasakankaan voimaloissa tullaan käyttämään Suomen mittakaavassa ainutlaatuisia 80-metrisiä siipiä, jotka ovat tällä hetkellä yhdet pisimmistä Suomessa käytössä olevista.

– Käytännössä Suomen maassa tällaisia roottoreita ei ole muualla. Nämä ovat viimeisintä huutoa. Sekä generaattori että roottori ovat uusinta teknologiaa, Rauma kertoo voimaloista, jotka eivät ulkonäöllisesti paljonkaan eroa vanhemmista malleista.

Kuusi metriä tavanomaista pidemmät siivet yhdessä uuden teknologian generaattorin kanssa mahdollistavat kuuden megawatin sähköntuotannon. Rauman mukaan Suomessa päästää keskimäärin tuulivoimaloissa 4–5 megawatin tuotantoon.

– Uudella siipimuotoilulla ja generaattoripäivityksellä pystytään nappaamaan vallitsevista tuuliolosuhteista enemmän tehoja.

Myös tuulivoimaloiden käyttöikään on kiinnitetty tuotekehityksessä huomiota. Ilmattaren voimaloihin käytetään nykyään kestävämpiä komponentteja, jotka nostavat voimaloiden käyttöiän aiemmasta 20 vuodesta 30 vuoteen.

Pyrkimys kaiken kierrättämiseen

Saksassa maahan haudatut käyttöikänsä päähän tulleet tuulivoimalakomponentit ovat herättäneet paljon huomiota.

Ilmatar on tehnyt sopimuksen kierrätysalan yritys Stena Recycling Oy:n kanssa tuulivoimaloiden siipikomponenttien kierrättämisestä voimaloiden käyttöiän päätyttyä. Sopimuksen mukaan Ilmatar toimittaa käytöstä poistettavat siivet kierrätysyritykselle.

Rauman mukaan lähtökohtaisesti betoniperustukset pulveroidaan, eli murskataan hyvin hienoksi rakeeksi, jota voidaan käyttää esimerkiksi tienrakentamisessa rakennekerrosten sidosaineena.

Voimaloiden rungot ovat suurimmaksi osaksi terästä, joka voidaan kierrättää metalliteollisuudessa. Yhdessä Rasakankaalle asennettavassa tuulivoimalassa on peräti 400 000 kiloa terästä perustuksen teräkset mukaan luettuna.

Sen sijaa voimaloiden lavat sisältävät metallin lisäksi lasi- ja hiilikuitua. Jälkimmäisen kierrättäminen on haastavinta, koska siitä on vähiten kokemusta.

– Pyrkimys on, että kaikki materiaalit kierrätetään. Ympäristöasioiden huomioimiseen on kova paine, kun toimitaan tällaisella toimialalla, jossa tehdään vihreää energiaa. Se olisi aika huono homma, jos me ei oltaisi käytännön työssä vastuullinen toimija, Rauma selittää.

Rasakankaan tuulivoima-aluehankkeen aikataulut

- Pohjatyöt ovat valmiina viikolla 44.

- Voimalatoimittaja Vestas aloittaa työt Rasakankaalla viikolla 45 ja seuraavilla viikoilla alueelle kuljetetaan turbiinit ja siivet.

- Tuulivoimalat pystytetään loka-joulukuun aikana.

- Sähköasema kytketään valtakunnan verkkoon 9.11.2021.

- Tuulivoimaloiden käyttöönotto tapahtuu tammi-helmikuussa 2022.

- Sähköä Rasakankaalta aletaan myydä maaliskuussa 2022.

Leena Nyysti