Punaisella tuvalla ei ole todettu jatkotartuntoja

Jurvan Punaisen tuvan asumisyksikössä ei ole todettu viime viikon korona-altistumisten jälkeen koronatartuntoja.

Virukselle altistui viime viikolla yhteensä 19 henkilöä ja heidät asetettiin karanteeniin. Henkilökunnasta karanteeniin asetettuja oli viisi henkilöä. Altistumiset olivat peräisin Ilmajoen akuuttiosaston tartuntaketjusta.

Aiemmin tässä jutussa kerrottiin altistumisesta seuranneen yhdeksän jatkotartuntaa, mutta tieto ei pitänyt paikkaansa. Uusia tartuntoja ei ole ilmennyt.

Mahdollisiin altistumispaikkoihin on kirjattu Jurvan Hirsigrilli keskiviikkona 17.2. kello 21.30-22. Grillillä vierailleella henkilöllä, jolla on myöhemmin todettu koronatartunta, on ollut maski.

Jikin alueen tartuntaketju on osoittautunut koronaviruksen Ison-Britannian muunnoksen aiheuttamaksi. Punaisen tuvan altistumisessa ei ole kuitenkaan kyse koronaviruksen Iso-Britannian muunnoksesta.

Punaisen tuvan asukkaita on testattu useasti eikä tartuntoja ole ilmennyt.

Koko Jikin alueella tilanne on tällä hetkellä pahempi kuin missään vaiheessa.

– Altistuneita on nyt enemmän kuin missään vaiheessa, toteaa Jikin johtava ylilääkäri Minna Timonen.

Ylilääkäri Matti Rekiaro Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kuvaa Jikin osastoepidemiaa maakunnan vaikeimmaksi koko pandemian ajalta.

Tiistaina Jikin alueella oli kaiken kaikkiaan 27 koronapositiivista ja altistuneita oli yhteensä 195. Maanantaihin mennessä Jikissä eli Ilmajoen ja Kurikan alueella oli menehtynyt kolme koronatartuntaan sairastunutta henkilöä.

– Painottaisin sitä, että on tärkeää muistaa edelleen suusuojuksen käyttö ja käsihygienia. Tämä rokottaminen ja muu ei vielä tässä kohtaa tarkoita mitään alasajoa, muistuttaa Timonen.

Hän huomauttaa, että erityisesti nyt kun on tällainen tilanne, kannattaa testeissä käydessään toteuttaa vapaaehtoista karanteenia ja odottaa rauhassa testitulosta.

– Testien vastauksissa kestää noin 10–13 tuntia. Suosittelen, että sen ajan oltaisiin omaehtoisessa karanteenissa eikä altistettaisi muita.

– Mikäli omaehtoista karanteenia ei noudata, siitä voi lähteä ketju liikkeelle, sanoo Timonen.

Timonen toteaa maakunnassa ilmenneen omaehtoisen karanteenin laiminlyömistä.

– Nyt on maakunnassa kuulostanut olevan vähän tämän tyyppistä, että testien jälkeen ei noudateta omaehtoista karanteenia, sanoo Timonen.

Punainen tupa on mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu ympärivuorokautista hoitoa ja ohjausta tarjoava asumispalveluyksikkö Jurvassa.

Juttua korjattu kauttaaltaan 23.2. klo 12.33, 13.10, 13.18 ja 13.25. Jutussa kerrottiin alun perin, että Punaisella tuvalla olisi yhdeksän koronatartuntaa. Jikistä kerrottiin kuitenkin puolenpäivän jälkeen, että tieto ei pidä paikkaansa.

Henna Nevala