Pääsiäiskokot saattavat jäädä polttamatta Jurvassa – maastopalovaroitus tulossa voimaan lauantaina

Maastopalovaroitus on ennusteiden mukaan tulossa voimaan myös Etelä-Pohjanmaan alueelle. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos arvioi, että varoitus tulee voimaan pääsiäislauantaiksi.

– Mikäli maastopalovaroitus on pääsiäislauantaina voimassa Etelä-Pohjanmaan alueella, on avotulenteko kielletty. Tällöin myös kokkojen sytyttäminen on kielletty, pelastuslaitokselta muistutetaan.

Kuluva kevät on ollut lämmin ja vähäsateinen, ja se näkyy myös ruohikkopalovaara-ennusteissa. Pohjanmaan alueella avotulenteko on jo tällä hetkellä kielletty maastopalovaroituksen vuoksi.

Maastopaloja on Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella huhtikuun aikana syttynyt jo viisi. Niistä yksi on ollut turveaumapalo ja neljä ruohikkopaloja.

– Maastopalot voivat lähteä liikkeelle avotulesta, mutta jopa tupakan tumpista, ellei olla riittävän huolellisia.

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

– Pääsiäisen viettäjien ja kokkojen sytyttäjien on syytä olla valppaina sen suhteen, ovatko varoitukset alueella voimassa. Avotulen sytyttämiskiellon rikkominen on rangaistava teko. Pääsiäiskokko on avotulta ja avotulenteko on ruohikkopalovaroituksen aikana kielletty, pelastuslaitokselta huomautetaan.

– Avotulen sytyttäjä on myös aina vastuussa seurauksista, jos tuli aiheuttaa vahinkoja, vaikka ei olisi voimassa olevia varoituksiakaan, laitokselta muistutetaan.

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen voimassaolosta päättää Ilmatieteen laitoksen turvallisuussääpalvelun päivystävä meteorologi. Ajan tasalla olevaa tietoa varoituksista julkaistaan laitoksen verkkosivulla.

JAANA ALA-LAHTI