Masto pystyyn

Jurvan ja Kurikan väliselle alueelle suunniteltu tuulivoimapuistohanke etenee. Puistoa suunnittelevan Megatuuli-yhtiön yhteistyökumppani Kapasystems pystytti mittausmaston Jurvaan Rasakankaalle viime viikolla.

– Tämä on tällä hetkellä erittäin kysyttyä tämä tuulenmittaus, totesi mastoa pystyttämässä ollut yrittäjä Toivo Kapanen Suomen monista tuulivoimahankkeista.

Kurikan puolella sijaitsevan Lehtivuoren tuulenmittausmaston Kapanen työntekijöineen pystytti jo kesäkuussa. Seuraavaksi pystytetään mittausmasto Saunamaalle, joka sijaitsee Teuvan koilliskulmassa. Kyseiset alueet ovat osa Megatuulen suunnittelemaa tuulivoimapuistoa.

Rasakankaalla mastonpystytys alkoi toissa sunnuntaina, jolloin maston osat tuotiin paikalle ja työmiehet kasasivat maston rungon maassa asentaen siihen tarvittavat mittarit ja johdot. Tiistaina masto pystytettiin nosturin avulla ja keskiviikkona oli jo lopputöiden vuoro.

Kyseessä on 120 metriä korkea masto, jossa on kolme tuulimittaria: tuulen nopeus mitataan 48, 82 ja 120 metrin korkeuksilta.

– Tuolla 48 metrin korkeudessa ei pyöri vielä paljon, mutta 82 ja 120 metrissä mittari pyörii jo kuin hyrrä. Korkeudella on valtava vaikutus tuulen nopeuteen. Myös ympäristön muoto ja maaston korkeus vaikuttavat suuresti, Kapanen tiesi.

Kapasen mukaan tuulimittausta tehdään Rasakankaalla vähintään vuoden ajan. Mittaustulosten perusteella päätetään, kannattaako alueelle rakentaa tuulivoimaloita.

– Ennen kuin tehdään suuria investointeja, pitää varmistua, että tuulisuus on riittävä. Se investointipäätös perustuu tiettyyn tuulidataan, Kapanen selitti.

JUHANI PAJUNEN