Maaseutuparlamentti saapuu Kurikkaan – kaupunki otti ykkössijan tiukassa äänestyksessä

Maaseutuparlamentti 2020 järjestetään Kurikassa 1.–3.10.2020. Päätapahtumapaikka on Kurikan kampus.

Kurikka voitti nettiäänestyksen, jossa se oli yksi kolmesta ehdokkaasta valtakunnallisen Maaseutuparlamentti 2020 -tapahtumapaikkakunnaksi. Muut ehdokkaat olivat Nurmes ja Lappeenranta.

Äänestyksessä Kurikka taisteli ykkössijasta tiukasti Nurmeksen kanssa. Voittajaksi sekin selviytyi lopulta, sillä Maaseutuparlamentin pääjärjestäjät päättivät jo, että vuoden 2023 Maaseutuparlamentti järjestetään Nurmeksessa.

– Ehdotusten laatijat ovat tehneet suurenmoista työtä maaseutukeskustelun heräämiseksi, sanoo Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Christell Åström maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tapahtuman päävastuullisena Åström toteaa, että finaalin lopputulos on paras mahdollinen.

– Tämä antaa meille mahdollisuuden kehittää tapahtumaa pitkäjänteisesti, hän sanoo.

Kurikan ja Nurmeksen Maaseutuparlamentti-paikkaehdotukset herättivät alueilla ennennäkemättömän maaseudun kehittämisen kansanliikkeen. Finaalissa annettiin ääniä yli 11 400. Kiinnostus Maaseutuparlamentin paikkakisaan toi äänestyssivuille lopulta niin valtavan liikenteen, että se johti lopulta palvelimen kaatumiseen. Tekniset ongelmat olivat kaikille finalisteille yhteiset.

– On ollut mahtavaa seurata, millainen positiivinen yhteishenki äänestyksen ympärille on rakentunut. Kiitokset koville kilpakumppaneille Nurmeksen kaupungille ja Kaakkois-Suomelle, joista erityisesti Nurmes piti meitä jännityksessä ihan loppuun saakka. Olemme erittäin iloisia saadessamme järjestää seuraavan Maaseutuparlamentin Kurikassa 2020, sanoo Kurikan apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukko.

– Nurmeksen kaupunki kiittää järjestäjätahoja ja Kurikan kaupunkia hienosta mahdollisuudesta maaseudun markkinointiin. Nurmeksen facebook-kampanjan tehokkuus yllätti myös meidätkin. Kurikassa tavataan! sanoo Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

Maaseutuparlamentti-paikkakisassa haettiin maaseudun kehittämisen ja maaseutupolitiikan toimintamallien helmiä eri puolilta Suomea. Voittajaksi selviytyneen Kurikan ehdotuksena oli Tulevaisuus lautaselle. Ehdotuksen mukaan Maaseutuparlamenttiin saapuvat pääsevätkin nyt tutustumaan tulevaisuuden ratkaisuihin Suomen rohkeimmassa maaseutukaupungissa ja ruoka- ja juomaprovinssissa. Osallistujille luvataan myös kiinnostavia retkikokemuksia, sillä alueen vahvoja asioita ovat niin pellolta pöytään ketju, metalli- ja puuteollisuus kuin kehittämistoimijoiden verkosto.

Maaseutuparlamentti on valtakunnallinen tapahtuma, joka tuo yhteen maaseuduista kiinnostuneet ja innostuneet toimijat - asukkaat, yrittäjät, kehittäjät, tutkijat, päättäjät ja toimittajat - eri puolilta Suomea. Tapahtuma järjestetään Maaseutupolitiikan neuvoston päätöksellä joka kolmas vuosi, eri puolilla Suomea.

 

JAANA ALA-LAHTI

 

EDIT: Juttua on päivitetty kauttaaltaan kello 12.37.