Louhimon Lavain jaettiin ensimmäisen kerran – palkinnon sai kurikkalainen Maija-Leena Rósten

Maailmanhistorian ensimmäinen Lavain-palkittu on huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Kurikan kulttuuripäällikkö Maija-Leena Rostén.

Palkinnon on myöntänyt Lastenkulttuurikeskus Louhimo. Rosténille se myönnettiin, sillä hän on ollut mukana Louhimon toiminnassa aina keskuksen perustamisesta lähtien vuodesta 2006.

Louhimo-yhteistyön lisäksi myönnön meriiteiksi lasketaan Rosténin 2000-luvun alussa tekemä taidekasvattajien verkostotyö, jossa rakennettiin kivijalka lastenkulttuuritoiminnan synnyttämiseksi. Pitkäjänteinen ja sitoutunut työ on mahdollistanut muun muassa Louhimon kasvamisen yhdeksi Suomen parhaimmista lastenkulttuurikeskuksista.

Rosténin mahdollistamisen kautta osalle kohderyhmästä on löytynyt kulttuurista ja taiteesta myös ammatti, mutta ennen kaikkea taide- ja kulttuuritoiminta on kasvattanut lapsista osaavia aikuisia, jotka taiteen tekemisen kautta pystyvät luovaan ongelmanratkaisuun, toiset arkielämässä ja toiset merkittävissä päättäjätehtävissä.

Paikallisten rakenteiden luomisen lisäksi Rostén on muun muassa mahdollistanut kurikkalaisnuorten kansainvälistymistä yhteispohjoismaisen kulttuurivaihdon kautta.

Lisäksi Rostén on tehnyt merkittävää työtä koulujen kulttuurikasvatussuunnitelmien eteen. Kurikan kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuriharppaus otetaan virallisesti käyttöön syksyllä 2019. Suunnitelmassa määritellään kulttuurin vähimmäismäärä, joka lapsille taataan ikäryhmäkohtaisesti. Sisällön toteuttajina on monipuolinen paikallinen toimijajoukko.

– Kurikan kulttuurikasvatussuunnitelman parissa tehdyn työn vaikutukset näkyvät vielä vuosien päästä eläköitymisen jälkeen. Maijan työn jälki on äärimmäisen merkittävä, toteaa Louhimon lastenkulttuurikoordinaattori Tuomo Kallio.

Lavain on Lastenkulttuurikeskus Louhimon valjastama uusi lastenkulttuurin kiertopalkinto, joka myönnetään lastenkulttuurin mahdollistajalle sekä lastenkulttuurin asemaa edistäneelle henkilölle.

– Ajatus uuden perinteen aloittamisesta nousi esiin siitä todellisuudesta, ettei kaiken kehittämisen keskellä muista kiittää tarpeeksi. Lisäksi lastenkulttuurin avainhenkilöt ovat monesti taustatekijöitä, joita ei yleisessä keskustelussa aina huomata. Kiertopalkinnon myötä on mahdollista nostaa ainakin kerran vuodessa esiin lastenkulttuurin merkittäviä rakentajia, Louhimon lähettämässä tiedotteessa todetaan.

Lavain nimi muodostuu sanoista lastenkulttuurin avainhenkilö. Avaimen muotoinen teos on saarnista veistetty eteläpohjalainen käsityön taidonnäytös. Avain symbolisoi ovien avaamisen lisäksi myös ratkaisukeskeisyyttä. Saarni materiaalina on lujaa, sitkeää ja kulutusta kestävää.

Lavaimen on suunnitellut Louhimon taidekasvattaja Tanja Huuskonen ja käytännön toteutuksen on tehnyt muusikko ja kädentaitaja Marcus Hietanen.