Tilaajalle

Kurikka rahoittaa peruspalveluitaan lainarahalla – Yksi kokousasia palautettiin hallituksen valmisteluun, jotta valituksen mahdollisuus vältettiin

Jik-kuntayhtymä sai Kurikan kaupungilta tarvitsemansa lisämäärärahan perusturvapalvelujen ostoon. Valtuusto myöntämä lisämääräraha oli lähes kuusi miljoonaa euroa ja se katetaan pitkäaikaisena lainana.

Ilman äänestystä lisämäärärahan myöntämisestä ei selvitty. Valtuutettu Margit Parkkamäki (sd.) esitti, että kunnan lakisääteisiä tehtäviä ei rahoitettaisi lainarahalla. Hän myönsi, että asiassa oli myös peiliin katsomisen paikka.

– Me olemme jo ennalta tienneet, että olemme alibudjetoineet näitä asioita. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin nyt alkaa soida. Meidän on ryhdyttävä laajalla rintamalla tehostamistoimiin, hän totesi.

Parkkamäki myös epäili, että lainaa ottamalla kaupunki kaunistelee tilinpäätöstään. Tämän väitteen vs. talousjohtaja Marjukka Kätevä kuitenkin korjasi.

– Lainaa ottamalla kaupungin tilinpäätös ei näytä paremmalta. Meillä on oltava oikeaa rahaa, jolla meidän pitää maksaa Jikille, sillä kyse on laskutuksista, jotka tulevat nyt toteen. Verotulot alittuvat niin paljon, että vaikka osinkotuloja tulee enemmän, niin se ei riitä. Lainaa on siis otettava lisää.

Äänestyksessä lopulta 34 valtuutettua oli sitä mieltä, että lisämääräraha katetaan lainana. Yhdeksän valtuutettua olisi ollut valmiita etsimään tarvittavat eurot jostain muualta.

Erityisesti Jik tarvitsi lisää rahaa erikoissairaanhoidon ja Kurikan sosiaalipalveluiden kustannuksiin. Sosiaalipalveluiden puolella lisämäärärahaa tarvittiin kehitysvammaisten, mielenterveyskuntoutujien lastensuojelun asiakaspalvelujen ostoihin sekä vammaisten avustuksiin liittyviin arvioitua suurempaan käyttöön.

– Kyse on siitä, että kustannukset nousevat. Meillä on esimerkiksi suuri tarve ostaa psykiatrisia asumisostopalveluita, mutta niiden palvelujen tarjonta ei kasva samassa suhteessa kuin mikä tarve on. Silloin hinnat nousevat, Jikin johtaja Sabah Samaletdin kertoi yhtenä esimerkkinä.

Valtuusto keskusteli kokouksessaan pitkään myös pykälästä, jossa esitettiin muun muassa erikoissairaanhoidon läpilaskutuksen siirtämistä Jikiltä kaupungin omaan budjettiin ensi vuoden alusta lähtien.

Osa valtuutetuista piti asian valmistelua heikkona eivätkä he kokeneet saavansa selkeää vastausta siihen, minkä hyödyn kaupunki laskutuksen ottamiselle itselleen saa. Jorma Varpula (ps.) esitys asian pöydälle panosta sai lopulta kannatusta, mutta äänin 23–20 asian käsittelyä päätettiin jatkaa.

Keskustelu kokonaisuudesta jatkui kuitenkin kiihkeänä. Varpula myös huomautti, että asian käsittelyssä oli menetelty väärin, kun äänestys pöydälle panosta pidettiin vasta asiantuntijalausunnon jälkeen. Lopulta kokous keskeytettiin hetkeksi ja asiassa pidettiin keskustelutauko.

– Otetaan asia takaisin hallituksen pöydälle, valmistellaan se paremmin ja tuodaan uudestaan valtuustolle. Meillä ei ole varaa tehdä päätöstä, josta voidaan valittaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rami Ala-Nisula (kesk.) totesi, kun kokous taas jatkui.

Valtuusto palauttikin pykälän lopulta yksimielisesti hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.

 

JAANA ALA-LAHTI

 

Lue lisää valtuuston kokouksesta 23. lokakuuta ilmestyvästä Jurvan Sanomista.