Kurikka kisaa vuoden kirjastokunnan tittelistä – voittaja julkistetaan lokakuun loppupuolella

Kurikka on yksi niistä kunnista, jotka kilpailevat tänä vuonna Vuoden kirjastokunta-palkinnosta. Muut kisassa mukana olevat kunnat ovat Helsinki, Ii, Mikkeli ja Tampere.

Kunnalle ja sen kirjastotoiminnalle myönnettävä Vuoden kirjastokunta -palkinto jaetaan tänä vuonna toista kertaa. Kuntaliiton järjestämän kilpailun voittoa tavoitteli 28 kuntaa, joista finaalin valittiin viisi hakijaa. Tänä vuonna kilpailun teemana oli lukeminen ja lukemisen edistäminen.

Turun Kirjamessuilla julkistetut Vuoden kirjastokunta -kilpailun finalistit julkistettiin perjantaina Turun Kirjamessuilla. Kilpailun järjestää Kuntaliitto yhteistyössä Suomen Kirjastoseuran kanssa.

– Toivomme kilpailun avulla voivamme nostaa esiin ja juhlistaa kirjastojen tekemää työtä. Tänä vuonna haluamme antaa kunnille ja kirjastoille mahdollisuuden kertoa omasta toiminnastaan ja onnistumisistaan lukemisen edistämiseksi, sanoo erityisasiantuntija Johanna Selkee Kuntaliitosta.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa asiantuntijaraati kävi läpi kaikki 28 hakemusta ja valitsi niiden joukosta viisi finalistia.

– Raadilla oli positiivinen ongelma, sillä hakemuksista kävi ilmi, että eri puolilla Suomea tehdään todella monipuolista ja laadukasta työtä lukemisen edistämiseksi, kertoo Selkee.

Tänä vuonna kirjastojen toimintaa tarkasteltiin erityisesti lukemisen edistämisen näkökulmasta. Raati painotti arvioissaan erityisesti sitä, miten eri asiakasryhmät ja lukemisen tavat on huomioitu lukemisen edistämisessä. Lisäksi raati katsoi, että valintaperusteissa on otettava huomioon myös kuntakentän moninaisuus ja erikokoisten kuntien erilaiset mahdollisuudet kehittää kirjastotoimintaansa.

Esiraadin mukaan Kurikassa lukemisen monet tavat ja alustat ovat läsnä kirjaston palveluissa ja yhteistyömuodoissa. Kirjasto järjestää monipuolista toimintaa satutuokioista kirjastosuunnistukseen ja tiedonhaun opetuksesta koodaustyöpajoihin Lisäksi laadukasta aineistovalikoima tuodaan esille aktiivisesti aineistonäyttelyiden ja esittelyjen avulla.

Esiraati toteaa myös, että Kurikassa panostetaan lapsiin ja nuoriin. Kirjaston erikoisuus on pelilukutaidon edistäminen. Siinä on tärkeässä osassa oma pelitila, jossa voi pelata tietokonepelejä ilmaiseksi. Aikuisille on tarjolla esimerkiksi lukupiirejä, novellikoukkuja, luentoja ja kirjailijavierailuja. Kirjaston palveluihin kuuluu myös digiopastus ja chat-palvelu, joka vastaa reaaliajassa asiakkaiden kysymyksiin.

Kilpailun voittaja julkistetaan Helsingin Kirjamessuilla lokakuun lopulla. Loppukilpailun tuomarina toimii juontaja ja kirjailija Jenni Pääskysaari.

Lisäksi Suomen kirjastoseura järjestää verkkoäänestyksen, jossa finalistien keskuudesta valitaan yleisön suosikki. Yleisöäänestykseen voi osallistua  Suomen kirjastoseuran nettisivujen kautta.

JAANA ALA-LAHTI

EDIT: Lisätty esiraadin perustelut ja korjattu yleisöäänestyksen osallistumispaikka 4.10.2019 kello 17.26.