Tilaajalle

Kurikka kajauttaa lapsiperheille lakeuden kutsun – Valmisteilla rohkea päätös, jollaista yksikään kaupunki ei ole aiemmin tehnyt

Kurikka haluaa olla tulevaisuudessa lapsiperheiden kaupunki isolla koolla. Kurikassa suunnitellaan paraikaa maksutonta varhaiskasvatusta kaikille kurikkalaisille päivähoitoikäisille lapsille.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Olavi Kandolinin (kesk.) mukaan mikään muu kaupunki Suomessa ei tarjoa asukkailleen vastaavaa palvelua ilmaiseksi, muutamaa pientä kuntaa lukuun ottamatta.

– Kurikka kajauttaa nyt lakeuden kutsun lapsiperheille, Kandolin hehkutti vielä valtuustolle menevästä esityksestä.

Kurikan johto esitteli maanantaina 15.11. talousarviotaan vuodelle 2022 ja taloussuunnitelmaansa vuosille 2022–2024.

Talousjohtaja Laura Ala-Renko kertoi, että ilmaisen varhaiskasvatuksen hintaa on vaikea laskea, mutta se nostaa kaupungin toimintakuluja arviolta 900 000 euroa.

– Hintalappuarvio maksuttomalle varhaiskasvatukselle on 1,5 miljoonaa euroa vuosittain, mutta tämä on karkea arvio. Se voi olla enemmän tai vähemmän, Ala-Renko kertoi.

Kandolin totesi hankkeen olevan iso ja kallis, mutta sen arvoinen, jos yksikin perhe muuttaa sen ansiosta Kurikkaan.

– Se nähdään niin arvokkaaksi asiaksi, että sen takia halutaan olla rohkeita tässä kohdassa, Kandolin sanoi ja totesi työpaikkojakin löytyvän Kurikasta.

Paljon investointeja tulossa

Kurikassa ollaan tekemässä isoja investointeja lähivuosina. Suurimmat investointikohteet ovat kunnallistekniikan lisäksi uusi Tuiskulan koulu (10,2 miljoonaa euroa), Jalasjärven yläasteen peruskorjaus ja uudisrakennuksen rakentaminen (16,9 miljoonaa euroa) sekä sote- ja perhekeskukset (13,7 ja 4,5 miljoonaa euroa).

Lisäksi Kurikan muita isoja kohteita ovat uuden kaupungintalon rakentaminen (7 miljoonaa euroa), uimahalli Molskiksen peruskorjaus (4,2 miljoonaa euroa) ja Kiuaskallio-hanke (6 miljoonaa euroa).

Ikääntyneille voimaharjoittelun tarjoaminen maksaa kaupungille noin 200–250 000 euroa vuodessa.

Vanhusväestön tarpeita ajatellen Kurikan keskustaan ollaan rakentamassa esteetöntä kerrostaloa. Kurikkaan ollaan rakentamassa myös palloiluhallia ja täysmittaisia salibandykenttiä Tuiskulan uudelle koululle ja Jalasjärven koulukeskukseen.

– Vuonna 2023 meillä on ihan erilainen kaupunki. Palveluiden suhteen se on lasten ja nuorten kunta. Kulttuuri- ja vapaa-ajan puoli palvelee vauvasta vaariin, kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa kertoi.

Maakuntakeskus saa kasvaa

Kurikan luonnollinen väestönkasvu on ollut tilastojen mukaan pitkään negatiivinen. Väestö on pienentynyt myös muuttoliikkeen takia. Pusa toteaa, että Kurikka pyrkii muuttamaan ennusteita toisiksi toimillaan.

– Me toivomme, että maakuntakeskus kasvaa ihan älyttömästi, se säteilee meille suoraan. Me ollaan 30 kilometrin päässä Seinäjoesta. Se on suoraan Kurikan etu, jos maakuntakeskus kasvaa niin, että rutina käy. Me ei sitä kadehdita, päinvastoin toivotaan kaikkea hyvää sinne suunnalle, ja toivottavasti siellä toivotaan myös tänne samaa, Kandolin puheli.

Kurikan kaupungin talousarvion vuosi 2022 näyttää positiiviselta päättyen yli 500 000 euroa plussalle. Ala-Renko huomauttaa, että positiivisen tuloksen ehtona on, että kaupungin kaikki osastot noudattavat tiukasti talousarviota eivätkä sote-menot ylity.

– JIK Ky:ltä ostettavat palvelut erikoissairaanhoito mukaan lukien kattavat yli 60 prosenttia meidän nettomenoista. On hyvin olennaista, että ne pysyvät budjetissa, että me pysytään talousarvion lupaamassa tuloksessa, Ala-Renko kertoi.

Fortumin ja Nesteen osinkotuotot saattavat parantaa tulosennustetta, jos ne pysyvät vuoden 2021 tasolla. Tänä vuonna osinkotuloja näyttää tulevan Kurikalle 10 miljoonaa euroa.

– Myös vuodet 2023–2024 näyttävät plussaa, koska sote on poistumassa ja se on niin valtavan iso osa meidän menoista, Ala-Renko sanoi.

Leena Nyysti