Kurikka ehdolla Maaseutuparlamentin pitopaikaksi - voittaja ratkeaa yleisön äänillä

Kurikka on päässyt kolmen finalistin joukkoon kisassa, jossa valitaan vuonna 2020 järjestettävän Maaseutuparlamentin pitopaikkaa.

Paikkakisan raati valitsi Kurikan kolmen kärkeen seitsemästä ehdotuksesta. Muut loppukilpailuun päässeet paikat ovat Kaakkois-Suomi (Rauha, Lappeenranta) ja Nurmes (Pohjois-Karjala).

Voittaja ratkeaa maaliskuun lopussa järjestettävässä kaikille avoimessa äänestyksessä. Kannattamalla omaa suosikkiaan voi olla päättämässä, missä Maaseutuparlamentti järjestetään 1.–3.10.2020.

– Ehdotuksissa näkyy paikallista ja alueellista sitoutuneisuutta. Monipuolista ja paikasta lähtevää, persoonallista lähestymistapaa maaseudun mahdollisuuksista kestävän kehityksen edistämisessä sekä modernia tulkintaa maaseutumaisuudesta, raati toteaa. Kaikki ehdotukset täyttävät myös tapahtuman järjestelyihin liittyvät tekniset kriteerit.

– On hienoa nähdä, miten ehdotuksissa on nostettu esiin ja hyödynnetty paikallista kulttuuria ja ympäristöä. Kaikkiin kohteisiin ja maaseudun kehittämisen helmiin olisi mielenkiintoista tutustua tarkemmin, sanoo raadin puheenjohtajana toiminut Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Christell Åström ja lisää, että raadissa käytiin tiukka äänestys kolmen kärjestä.

Maaseutuparlamentti 2020 -paikkakisan raatiin kuuluvat Åströmin lisäksi verkostopalveluiden viestintäkoordinaattori Pirjo Onikki Ruokavirastosta, toiminnanjohtaja Merja Kaija Suomen Kylät ry:stä (Pohjois-Savon Kylät ry), elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK ry:stä, päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toiminnanjohtaja Paula Yliselä Maaseudun Sivistysliitosta, asiantuntija Hanna Mattila Sitrasta sekä viestintäpäällikkö Mia Wikström SLC:stä. Raadin jäsen, kurikkalainen verkostopalveluiden johtaja, Teemu Hauhia jääväsi itsensä tehtävästä.

Maaseutuparlamentti 2020 -tapahtuma toteutetaan laajassa yhteistyössä kylätasolta valtionhallintoon ja kaikki sektorit osallistaen. Pääjärjestäjätahot ovat Maaseutupolitiikan neuvosto, maaseutuverkosto, Suomen Kylät ry ja MTK ry. Paikkakisan voittajaehdotuksen taustaorganisaatioiden kanssa sovitaan tapahtuman paikallisista ja alueellisista järjestelyistä.

Vuoden 2020 teemana tulee olemaan kestävä kehitys. Mukaan haetaan laajasti yhteistyökumppaneita, jotka haluavat olla mukana innostamassa, kehittämässä ja edistämässä maaseuduilla syntyviä ja siellä toimivia kestävän kehityksen ratkaisuja. 48 tunnin luodaan entistä vahvempaa maaseuduilla tapahtuvaa yritys- ja järjestötoimintaa, sektorit ylittävää kumppanuutta sekä sitä edistäviä ja tukevia maaseutupoliittisia linjauksia.

Maaseutuparlamentti 2020 -paikkakisan avoin nettiäänestys toteutetaan 26.–28. maaliskuuta Viima-alustalla. Osallistua voi kirjautumalla alustalle.