Tilaajalle

Kurikassa aiotaan sulkea kouluja, – alikulkua Kankaan koulun läheisyyteen ei toistaiseksi rakenneta

Kaupunginhallitukselle esiteltiin maanantaina 8.11. Koiviston koulun kuntotutkimuksien tuloksia vuosilta 2018 ja 2020. Puheenjohtaja Olavi Kandolin (kesk.) tiivistää, että Koiviston koulu ei ole mairittelevassa kunnossa.

Asia liittyy Kurikkaan rakenteilla olevaan uuteen Tuiskulan kouluun, joka on valmis käyttöönotettavaksi vuoden 2023 alussa. Koulu on mitoitettu vanhan Tuiskulan koulun koko oppilasmäärälle sekä osalle Säntin koulun oppilasmäärää. Mitoitus mahdollistaa myös koko Koiviston koulun oppilasmäärän siirron uuteen kouluun.

– Uusi koulu saa varmasti myös Kyrönjoen eteläpuolelta paljon oppilaita, jotka ovat ennen menneet Paulaharjun kouluun. Tämä helpottaa myös liian täyden Paulaharjun koulun tilannetta, Kandolin kertoo.

Teknisen lautakunnan 27.10. pidetyn kokouksen pöytäkirjasta ilmenee, että lautakunnan alkuperäinen ehdotus on ollut ehdottaa sivistyslautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle, että Koiviston koulu suljetaan vuoden 2022 lopussa ja Säntin koulu suljettaisiin olemassa olevien suunnitelmien mukaan.

Esitystä muutettiin kokouksessa puheenjohtaja Jari Isohellan ehdotuksesta sivistyslautakunnalle esitettäväksi, että uusi Tuiskulan koulu on käyttöönotettavissa vuoden 2023 alussa.

Koiviston koulun sulkemisehdotus ehti aiheuttaa Kurikassa kuohuntaa, jonka vuoksi aiheesta järjestettiin 27.10. keskustelutilaisuus, jossa puhetta olivat vetämässä sivistysjohtaja Päivi Hernesmaa ja tekninen johtaja Jari Akkanen.

Kandolin huomauttaa, että missään ei ole tehty päätöksiä tai edes esitystä Koiviston koulun sulkemisesta.

– Koulu tunnistetaan tärkeäksi kylän elinvoimaisuuden ylläpitäjäksi. Kyse ei ole pelkästään koulusta, vaan myös esimerkiksi urheilukentästä. Mitään koulun pikasulkua ei ole tulossa todellakaan, Kandolin toteaa.

Alikulku arvokas investointi

Uuden Tuiskulan koulun rakentaminen on tapahtunut suunniteltua ripeämmin, mikä edellyttää koulun rakennusaikaisen rahoittamisen uudelleen järjestelyä. Koulu valmistuu vuoden 2023 sijasta jo syksyllä 2022.

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että Jalasjärven yläasteen investointimäärärahasta siirretään reilu kaksi miljoonaa euroa uuden Tuiskulan koulun investointimäärärahaan vuoden 2021 talousarviossa.

Määrärahojen siirtely ei vaikuta Jalasjärven yläasteen rakentamiseen.

Kaupungihallitus käsitteli kokouksessaan myös itse puheenjohtaja Kandolinin tekemään valtuustoesitystä ostaa Kurikan Vapaaseurakunnan omistama Pihlajamäen tontti ja kiinteistö. Tarkoituksena olisi rakentaa tontille alikulku turvaamaan Kankaan koululaisten kulkua vilkkaasti liikennöidyllä tiellä.

Esityksen mukaan kaupunki maksaisi 1 100 neliömetrin suuruisesta tilasta 65 000 euroa. Alikulun rakentaminen maksaisi lisäksi kaupungille noin 800 000 euroa.

Keskustelun aikana Heidi Pihlaja (ps.) teki vastaesityksen Jari Haapamäen (ps.) ja Mervi Kujanpää-Mannilan (kesk.) kannattamana, että kauppaa ei tehdä. Vastaesitys voitti äänestyksessä.

Vaikka Pihlajamäen tonttia ei nyt osteta, jatkuu työ alikulun saamiseksi Kandolinin mukaan.

– Onhan siitä suunnitelmat valmiina ja niissä on rahaakin 40 000 euroa kiinni, Kandolin kertoo.

Leena Nyysti