Tilaajalle

Koulunpenkiltä metsäkoneen hyttiin ja yrittäjäksi – ”Pankista näytettiin vain peukkua”

Kun Niko Rinta-Kiikka valmistui ammatillisesta oppilaitoksesta, ei ollut vaikeaa keksiä miten jatkaa. Tutulla oli metsäkone myynnissä, ja paikka yrityksen perustamiselle avautui.

– Sopivaan rakoon joku tarjosi, että koneelle olisi töitä ja konekin tarjottiin, Rinta-Kiikka sanoo.

Metsätyöt eivät olleet Rinta-Kiikalle täysin uusi asia, ja alalle hän lähti osittain isänsä jalanjäljissä.

– Isäkin on ennen minua ajanut, olisiko kuusi vuotta yhdistykselle puita, Rinta-Kiikka mainitsee viitaten metsänhoitoyhdistykseen.

Koneetkaan eivät tuottaneet ongelmia. Kotoa löytyy maatalouskoneita ja koulun lomien aikana Rinta-Kiikka vietti koneiden kanssa paljon aikaa.

Tekemistä riittää,

“kiireen saa järjestettyä”

Yrittäjyys ei ollut ideana tuntematon. Sitä on sekä kotoa että koulusta, jossa maatalouspuolella asiaa oli käyty läpi. Rinta-Kiikka sanookin saaneensa kannustusta yrityksen perustamiseen.

– Heti kun pankkiin soitin ja kyselin, olisiko tällainen mahdollista, sieltä näytettiin vain peukkua, muistelee Rinta-Kiikka.

Vuoden 2016 maaliskuussa perustetulla yrityksellä, Koneurakointi Rinta-Kiikalla, on tämän jälkeen sujunut hyvin.

– Tietynlainen kiire on melkein koko ajan, sanoo Rinta-Kiikka.

Tärkeintä on, että työt saa tehtyä ajallaan valmiiksi. Töitä siis riittää.

– Tuntuu, että puskaradio aina levittää sitä, että urakoin jotain hommaa, Rinta-Kiikka naurahtaa.

Puheluita tulee ja joka päivälle löytyy tarvittaessa jotain tekemistä.

– Kyllä tästä periaatteessa itselleen kiireen saa järjestettyä.

Tavoitteina uudistaminen ja laajentaminen

Tulevaisuudesta kysyttäessä Rinta-Kiikka hymähtää iloisesti. Mahdollinen konekaluston uudistus ja lisääminen nousevat ensimmäisenä hänen mieleensä.

Rinta-Kiikan kaksi siskoa on jo ollut hänellä työntekijöinä satunnaisesti. Mies ennustaa, että tulevaisuudessa voisi palkata muitakin työntekijöitä olettaen työtahdin pysyvän samana. Kesällä on ajatuksena löytää traktoreille jonkinlaista lisätyötä.

Rinta-Kiikan mukaan alalle tarvittaisiin koko ajan lisää työntekijöitä. Hän kertoo oman ikäisiä alalla olevan vähän ja mainitsee alan sopivan kaikenikäisille.

Nuorena toiminimensä perustaneella yrittäjällä ei ole suuria neuvoja muille yrittäjyyttä harkitseville. Se kuitenkin välittyy Rinta-Kiikan puheista, että tärkeää on nauttia työstään.

Jos työ ei olisi itselle mieleistä, ei sitä pitkään jaksaisi tehdä. Rinta-Kiikka pohtii, että yrittäjäksi toki kannattaa ruveta ja jos alalle riittävää ammattitaitoa ei ole, kannattaa töitä tehdä toisen yrityksessä ennen kuin perustaa oman.

Rinta-Kiikka viihtyy myös vapaa-ajallaan koneiden parissa ja uusia projekteja sekä koneita kertyy pihapiiriin. Itsenäisen työrytmin avulla hänellä jää illoiksi aikaa niihin.

Pinja Pöytälaakso