Keliakia muuttaa elämän

14.2.2012 oli päivämäärä, jolloin jurvalaisen Niina Nopan elämä muuttui - paljolti positiiviseen suuntaan. Tuona päivänä hänellä todettiin keliakia.

Keliakian takia Nopan täytyy syödä lopun ikänsä gluteenitonta ruokaa. Tämä on kuitenkin ollut monella tapaa siunaus, koska nyt nainen on päässyt joko kokonaan tai osittain eroon sellaisista vaivoista ja sairauksista, joista hän joutui oikean diagnoosin puutteessa kärsimään lähemmäs 20 vuoden ajan.

Yksikin leivänmurunen liikaa

Keliakia on gluteiinin aiheuttama ravintoaineiden imeytymishäiriö. Keliaakikko ei voi syödä vehnää, ruista ja ohraa sisältäviä viljavalmisteita.

-Kotimaisten viljojen sisältämä gluteeni on myrkky keliaakikon elimistölle, Niina Noppa toteaa.

Keliakia-diagnoosin saavat ihmiset tarvitsevat Nopan mukaan heti tietoiskun sairauden luonteesta lääkäriltä ja tukea muun muassa lähimmäisiltä, jota Noppa itse on saanut omalta perheeltään alusta asti.

-Se, mihinkä itse on törmännyt aika konkreettisesti, ovat ne ennakkoasenteet.

Keliaakikon on oltava hyvin tarkka siitä, mitä suuhunsa laittaa. Esimerkiksi gluteenittomia leipiä ei voi leikata samalla veitsellä kuin muita leipiä.

Keliaakikolla pitää myös olla oma levite, sillä pienikin murunen tavallista leipää voi olla hyvin haitallinen.

-Se vahinko minkä se tekee, suolistolta kestää kaksi viikkoa toipua siihen lähtötilanteeseen. Moni ei ymmärrä sitä, että se on niin tarkkaa, ja moni pitää meitä siksi kauhean hankalina. Mutta me emme voi lipsua siitä yhtään, Noppa tietää.

Gluteenittomat ruoat kalliimpia

Noppa ei ole lipsunut lainkaan gluteenittomasta ruuasta, vaikka aiemmin hän muun muassa söi pelkästään ruisleipää. Yksi hänen mieliruoistaan oli ruisvelli.

-Minulla ei ole ollut mitään hankaluuksia pitäytyä gluteenittomassa ruokavaliossa. Toisillahan on se, että ne lipsuu.

Nykyään naisen on luettava tuoteselosteet kaupassa tarkkaan.

-Kauppareissuun menee kolme kertaa enemmän aikaa kun ennemmin. Vehnää on aivan älyttömän monessa ruokatuotteessa.

Keliakialiiton mukaan erityisruokavalio aiheuttaa keliaakikolle keskimäärin 65 euron ylimääräiset kustannukset kuukaudessa.

-Kaikki gluteenittomat tuotteet maksavat paljon enemmän.

Keliaakikot ovat voineet hakea Kelalta ruokavaliokorvausta sairauden hoidon aiheuttamiin kustannuksiin vuodesta 2002 lähtien. Korvauksen määrä on 21 euroa kuukaudessa, ja se on pysynyt koko ajan samana.

-Se on Suomessa tällä hetkellä ainoa vammaistuki, jota ei ole sidottu indeksiin, Noppa tietää.

Vihdoin muutos parempaan

Niina Nopalla oli ollut parikymppisestä asti erilaisia terveydellisiä vaivoja, muun muassa nivelsärkyä, alipainoa, muistihäiriöitä ja masennusta. Lääkärien määräämät lääkkeet eivät juurikaan helpottaneet vaivoja.

Muutos parempaan tapahtui vasta naisen muutettua vuosi sitten takaisin synnyinpitäjäänsä Jurvaan. Hän meni viime syksynä polvisärkyjen takia Jurvan terveyskeskukseen, jossa lääkäri Raija Jokila määräsi hänet vasta-ainekokeisiin anemian vuoksi. Nopalla todettiin keliakia ohutsuolesta otetun näytepalan perusteella.

Yleensä keliakia yhdistyy ihmisten mielissä yksinomaan suolistovaivoihin. Yhä useammin keliakia kuitenkin löydetään suoliston ulkopuolisten oireiden yhteydessä. Näin kävi Nopankin tapauksessa, ja siksi sairausepäily tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

-Mitä enemmän keliakiaa on tutkittu, sitä enemmän on huomattu, että ne eivät olekaan pelkkiä vatsaoireita, vaan keliakia ilmenee jollain muulla tavalla. Esimerkiksi minulla henkilökohtaisesti ei ole ollut vatsaoireita.

Noppa alkoi syödä gluteenitonta ruokaa heti, kun hänellä oli todettu keliakia. Pian paino nousi yhdeksän kiloa ja naisesta tuli normaalipainoinen. Myös nivelsäryt ovat vähentyneet paljon.

-Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen aiheutti kuitenkin omia sivuoireita, joista minulle ei kukaan puhunut mitään, joskin ne kestivät vain vähän aikaa.

Naisella itsellään on vahva tuntemus, että kaikki aiemmat terveydelliset vaivat ovat saattaneet johtua keliakiasta, joka diagnosoitiin kuitenkin vasta nyt, liki parinkymmentä vuotta terveysongelmien alkamisen jälkeen.

-Sen takia se olikin niin mahtava juttu, että oli lääkäri, joka osasi epäillä keliakiaa, Noppa kiittelee.

Vaikka vanhat vaivat ovat lieventyneet ja peräti hävinneet gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen, tilalle on tullut joitakin uusia vaivoja. Naisella on todettu osteoporoosin esiaste osteopenia eli hänen luuntiheytensä on heikentynyt.

-Se hoitamaton keliakia vaikuttaa niin monehen juttuhun koko sun kropas.

Liitosta saa opastusta

Nopan mielestä jokaisen keliaakikon kannattaisi liittyä Keliakialiittoon heti sairauden toteamisen jälkeen. Liiton julkaisemassa lehdessä on tietoa uusista gluteenittomista tuotteista ja gluteenittomien ruokalajien reseptejä.

Noppa kannustaa ihmisiä käymään lääkärillä, jos he epäilevät sairastavansa keliakiaa.

-Jokaisella, jolla on suvussa joku keliaakikko, kannattaisi pyytää terveystarkastuksen yhteydessä keliakiavasta-ainekoe. Ellei keliakiaa todeta, mutta oireet viittaavat gluteenin aiheuttamaan yliherkkyyteen, niin miksei sitä gluteenitonta ruokavaliota voisi kokeilla?

Juhani Pajunen