Tilaajalle

Jurvassa on kaadettu jo useita kymmeniä hirviä – torilla maistui hirvikeitto

Jurvan torilla oli lauantaina kuhinaa kuin keskisuuressa muurahaispesässä.

Suomen metsästäjäliitto järjesti yhdessä piirien ja metsästysseurojen kanssa 100-vuotisjuhliensa kunniaksi peijaisia yli viidelläkymmenellä paikkakunnalla.

Peijaiset on perinteikäs syysjuhla, jota metsästysseurat alkoivat 1950-luvulla järjestää jäsenilleen ja maanomistajille. Siitä kehittyi vähitellen tärkeä osa suomalaista juhlaperinnettä ja erävuotta.

Juhlapeijaisissa tarjoiltiin hirvi- tai peurakeittoa tai muuta riistaruokaa. Samalla kaikilla halukkailla oli mahdollisuus tutustua metsästäjiin ja metsästykseen harrastuksena ja elämäntapana. Ajatuksia sai vaihtaa myös valkohäntäpeuroista, susista, lyijyrajoituksista tai vaikkapa riistaruoasta.

Jurvassa järjestelyissä olivat mukana Jurvan riistanhoitoyhdistys, Jurvan Kirkonkylän hirviseura, Jurvan metsästysseura, Metsästysseura Erä 2, Metsästysseura Hiipiä ja Metsästysseura Tarkka.

– Jurvassa hirvenmetsästys on onnistunut tänä vuonna hyvin, iloitsee Jurvan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esko Laitala.

Keskiviikkoon mennessä Jurvassa oli saatu saaliiksi 94 hirveä eli 50 vasaa ja 44 aikuista. Yhdellä luvalla saa ampua aikuisen tai kaksi vasikkaa.

– Vielä on lupia jäljellä ja tuntuu, että hirviäkin on jäljellä, mutta se alkaa tästä pikku hiljaa hiipua. Osa porukoista lopettaakin.

Keskiviikkoon mennessä oli käytetty 69 lupaa, kun kokonaislupamäärä on 106.

– Metsästyksen pitää aina perustua järkevään verotukseen ja tapahtua luonnon ehdoilla eli kestävän käytännön perusteella. Se kuitenkin pitää tapahtua niin, että pystymme minimoimaan liikenne- ja metsävahingot mahdollisimman pieniksi. Kannan on tosin oltava riittävän suuri ja elinvoimainen.

Laitala korostaa, ettei tärkeintä ole maksimaalinen saalis, vaan on huomioitava myös kaikki sidosryhmät, jotka toimivat yhteistyössä yhdistysten kanssa. Laitala tarkoittaa esimerkiksi maita vuokraavia maanomistajia.

– Pidämme huolta siitä, etteivät hirvet syö liikaa niiden taimikkoa.

Lokakuun lopulla jurvalaiset metsästysseurat järjestivät myös hirvijahdin nuorisopäivän ympäri Jurvaa. Esko Laitala kertoo, että alle 18-vuotiaita oli yli neljäkymmentä. Heistä vähintään puolet oli tyttöjä.

– Nuorimmat olivat noin 6–7-vuotiaita, ja kyseessä oli ihan normaali metsästyspäivä. Nuoret olivat passi- ja koiramiesten kanssa, ja osa istui vierekkäin reppujakkaroissa.

Ideana oli tutustuttaa lapset ja nuoret hirvenmetsästykseen.

Jarno Ranta