Tilaajalle

Jurvan teatteri tuo ensi-iltaan Agatha Christien klassikon – Harjoituksissa moni on opetellut seisomaan kuin mies

Jurvan teatterin tämän syksyn näytelmän harjoituksissa on todellakin mietitty, kuinka ollaan, kun ollaan oikeasti miehiä.

Teatterin tämän kauden näytelmä on nimittäin Agatha Christien klassikko Eikä yksikään pelastunut, jonka yhdestätoista henkilöhahmosta peräti kahdeksan on miehiä. Lavalle nousevista näyttelijöistä lopulta vain yksi on mies.

Näytelmän ohjaajalle, vaasalaiselle Marja Vuorelle runsas miesroolien määrä ei ollut ongelma. Hän tiesi, mihin suuntaan hän lähtisi versiotaan viemään.

– Näytelmän esitysoikeuksia valvova Christien perikuntahan ei hyväksy, että teoksen hahmojen sukupuolet vaihdettaisiin. En siis voinut tehdä näytelmän miehistä naishahmoja. Sitä ei kuitenkaan ole kielletty, etteivätkö naiset voisi näytellä miehiä, joten sille tielle me lähdimme.

Näytelmän seitsemän mieshahmoa saa nyt siis naisen tulkinnan. Tätä ohjaaja ei halua edes peitellä.

– Emme me ole liiaksi lähteneet sitä piilottelemaan, että miesten rooleissa on naisia. Totta kai olemme harjoitelleet, kuinka miehet seisovat ja elehtivät, mutta naiset näihin hahmoihin nyt puhaltavat eloa.

Sanni Kaitamäen tehtävää sir Lawrence Wargravena helpottaa hiukan se, että hän on maskeerauksessa saanut kasvoilleen komean harmaan parran. Harjoittelua miehen kenkiin astuminen on kuitenkin vaatinut runsaasti.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa näytelmän harjoituksissa meni siihen, kun piti tajuta, että eihän mies nyt voi näin kättään pitää tai kävellä.

– Olen nyt sitten tuijotellut koko syksyn miehiä ja tutkinut heidän eleitään. Kotonakin on tämän takia pitänyt toimia kuin mies, joten siellä isäntä jo vähän pelkää, että jääköhän tämä rooli nyt päälle, Kaitamäki naurahtaa partansa takaa.

– Tässä on myös oppinut aina nykäisemään housuja polven yläpuolelta ennen kuin istuu johonkin, jatkaa tohtori Armstrongin roolia tulkitseva Misa Muotio.

Pinttyneille rooleille kyytiä

Vuorelle Eikä yksikään pelastunut on hänen ensimmäinen ohjauksensa Jurvan teatteriin. Tuttu teatteri hänelle kuitenkin joiltain osin on, sillä hänen ystävänsä Tomi Korhonen on toiminut ohjaajana Jurvassa.

– Tiesin, että täällä on tehty todella monenlaista teatteria. Tomihan ohjasi tänne muun muassa Sofi Oksasen Puhdistuksen ja Reko Lundánin Aina joku eksyy.

Vuori on ammatiltaan teatterinohjaaja. Edelliset kaksi vuotta hän on opiskellut alan maisteriopintoja Lontoossa ja viralliseksi ohjaajaksi hän valmistui keväällä.

Lontoossa vietetyt vuodet vaikuttivat myös vahvasti siihen, että hän halusi tarttua jurvalaisten kanssa juuri englantilaiseen etsivätarinaan.

– Kun minua pyydettiin ohjaajaksi ja kuulin, että ensi-ilta sijoittuu syksylle ja minulle Englannissa rakkaaksi tulleen Halloween-juhlan lähettyville, niin ei minun tarvinnut kovin kauan näytelmää hakea. Halusin tuoda yleisölle tarjolle jännittävän kokemuksen.

Osin valintaan vaikutti myös se, ettei Agatha Christien rikosnäytelmiä ole Vuoren mukaan Suomessa kovin paljon teattereissa tehty.

– Lontoossahan Christien Hiirenloukkua on esitetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1952 lähtien. Kävin sen katsomassa ja se tuntui vanhentuneelta, sitä ei ollut tuotu tälle vuosituhannelle. Siksi oli hienoa lähteä täällä Jurvassa antamaan tämän näytelmän pölyisille sukupuolirooleille kyytiä.

Muut versiot pois mielestä

Näytelmän ensi-ilta on lauantaina. Vuoren mukaan kokonaisuus on ryhmällä jo niin hyvin hallussa, että viimeisten harjoitusten aikana keskitytään yksityiskohtien ja ajoitusten hiontaan.

Vuori myöntää, että näytelmä ei ole se kaikkein helpoin yleisön eteen tuotava.

– Tässä on paljon tekstiä ja henkilöhahmojen esittelyä. Ohjaajana minun on pitänyt osata varmistaa se, että yleisö ei missään vaiheessa tipu tarinasta ja että tiivis tunnelma välittyy varmasti katsomoon asti.

Näytelmästä tehtyjä televisio- ja elokuvaversioita ei Vuoren mukaan teatteriin tullessa kannata muistella.

– Me elämme teatterin keinoin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että emme voisi yllättää katsojaa.

Näytelmää esitetään Jurvan teatterissa joulukuun alkuun saakka. Näytelmän kesto väliaikoineen on noin kolme tuntia.

– Uutta on se, että nyt meillä on näytös myös kahtena perjantaina, harrastajanäyttelijöiden puheenjohtajuuden Eero Hautalalle luovuttanut Kati Ulukavak muistuttaa.

Rooleissa nähdään Kati Korpi-Kaija, Miisa Mäki, Kati Ulukavak, Anabel Karjalainen, Leevi-Eemeli Mäki, Iida Hongisto, Fatima Lähdesmäki, Sara Kiskola, Sanni Kaitamäki ja Misa Muotio. Puvustus on Kati Ulukavakin käsialaa ja rekvisiitasta hän on vastannut yhdessä Sanni Kaitamäen kanssa. Lavastusryhmää on johtanut Markkua Rantamäki ja valoista ja äänistä esityksissä vastaa Juha Rantala.

 

JAANA ALA-LAHTI