Jurvan Sanomat kolmanneksi paikallismediakilpailussa – päätoimittaja Jarmo Panula: lehden uniikkia lukijasuhdetta on kiittäminen

Jurvan Sanomat sijoittui kolmannelle sijalle Uutismedian liiton vuotuisessa paikallismediakilpailussa.

Kilpailun tulokset ratkottiin Suurella lehtiviikolla, joka järjestettiin tänä vuonna koronatilanteesta johtuen verkossa. Kisaan osallistui tänä vuonna 71 paikallislehteä, joista kerran ja kahdesti viikossa ilmestyvät lehdet arvioitiin erikseen.

Päätoimittaja Jarmo Panula kertoo olevansa positiivisesti yllättynyt Jurvan Sanomien erinomaisesta menestyksestä.

– Olemme todella tyytyväisiä mitalisijasta. Tämä on alan sisäinen tunnustus, että työ on tehty kunnolla, Panula kertoo.

Paikallislehtien printti- ja verkkojulkaisujen arvioinnista vastasivat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat kahden alan ammattilaisen kanssa.

Uutismedian liiton tiedotteen mukaan Jurvan Sanomien kilpailuun lähettämä printtilehti oli ”sydämellisen tuttavallisella sävyllään vaikutuksen tekevä, raikas ja hyvin harkittu lukupaketti”.

– Olemme menestyneet hyvällä perustyöllä. Eipä tässä pienillä lehdillä ole mahdollisuuksia taikatemppuja tehdä, Panula kertoo.

Kerran viikossa ilmestyvien paikallislehtien sarjan voittoon ylsi kokemäkeläinen Sydän-Satakunta ja kahdesti viikossa ilmestyvien sarjan voittoon puolestaan kuusamolainen Koillissanomat.

Erityinen lukijasuhde valttina

Jurvan Sanomien mitalisija on merkittävä saavutus, sillä sen nykyinen toimitus on toiminut paikkakunnalla vasta vajaan vuoden.

Päätoimittaja Panula sekä toimittaja Jaana-Stiina Ala-Korpi aloittivat lehdessä viime vuoden joulukuussa ilman, että kummallakaan oli vahvaa sidettä paikkakuntaan. 28-vuotias Panula oli työskennellyt aiemmin Ilkan, Yle Pohjanmaan ja Helsingin Sanomien toimittajana, kun taas Ala-Korpi oli Pohjalaisen pitkäaikainen toimittaja.

Kuinka menestystä saatiin aikaiseksi näin lyhyessä ajassa?

Panula korostaa lehden vahvaa lukijasuhdetta, sillä se tarjosi hänen mielestään kaksihenkiselle toimitukselle heti hyvät lähtökohdat tehdä hyvää journalistista perustyötä.

Alle 4 000 asukkaan Jurvassa paikallislehden tilausmäärä on erittäin korkea, mikä kertoo lehden roolista paikkakunnan äänenkannattajana. Panulan arvion mukaan paikallisidentiteetti korostuu, sillä Kurikan jokaisella entisellä kunnalla on oma paikallislehtensä vielä kuntaliitoksen jälkeen.

– Tänne oli helppo tulla uusina, koska lehti on tietyllä tavalla osa yhteisöä. On edellisten päätoimittajien ansiota, että lehden asema on näin vahva, Panula kertoo.

Jurvalaisuus on näkynyt Panulan mukaan vahvasti lehden aihevalinnoissa. Uutismedian liiton arvioitavaksi lähetetyssä lehdessä käsiteltiin esimerkiksi paikkakunnan alhaista syntyvyyttä sekä paikallisesta merkkirakennuksesta kadonnutta patsasta.

Lehti oli vasta kahdeksas nykyisellä kokoonpanolla tehty julkaisu.

– Ne ovat osoituksia jutuista, joissa kysellään sellaisten asioiden perään, jotka paikkakuntalaisia kiinnostavat.

”Katsomme lukijasuhdetta tavallaan ulkopuolisina tarkkailijoina”

Vaikka ensimmäinen vuosi on mennyt suotuisasti, on toimituksella Panulan mielestä vielä paljon opittavaa Jurvasta ja jurvalaisista.

Oma vaikeutensa tähän on tuonut koronapandemia, kun kuluvan vuoden aikana ei ole voitu järjestää esimerkiksi yleisötapahtumia, joissa jurvalaiset pääsisivät tapaamaan paikallislehtensä toimittajia.

– Me uudet toimittajat katsomme lukijasuhdetta tavallaan ulkopuolisina tarkkailijoina. Kyllä hyvän lehden erottaa loistavasta syvällinen tuntemus paikkakunnasta, Panula kertoo.

Juttua korjattu 12.11. klo 19.43: Korjattu ammattikorkeakoulun nimi.

Sakari Hällfors