Jurvan rönsy siivottiin pois Kurikasta

Kurikan kaupunginvaltuusto keskusteli maanantaina pitkään Kurikan jätehuollon yhtenäistämisestä ja äänesti lopulta kahdesti ennen kuin päätös asiasta saatiin.

Jurvan kannalta valtuuston päätös oli tyly. Kaupunginhallituksen esittämä kanta nykytilan säilyttämisestä, jossa Jurvan alueen jätehuollosta vastaisi Botniarosk ja muusta Kurikan alueesta Lakeuden Etappi, ei saanut ymmärrystä valtuuston enemmistöltä. Sen sijaan enemmistö oli sitä mieltä, että Kurikan jätehuolto on keskitettävä Lakeuden Etapille.

Päätös oli valtava pettymys myös kokousta seuraamaan tulleille kuljetusalan yrittäjille, jotka vielä juuri ennen kokouksen alkua olivat yrittäneet tuoda asiaan liittyviä epäkohtia esille pysäyttämällä valtuutettuja höyryävän makkaratarjoilun äärelle.

– Kurikka ei sitten ilmeisesti tarvitse yrittäjiä, Suupohjan Kuljetuksen Ville Laitala tuumasi, kun äänestystulos tuli julki ja poistui välittömästi muiden yrittäjien kanssa kokoustilasta.

Vesa-Matti Saarakkala (ps.) ei olisi halunnut muuttaa vallitsevaa tilannetta, jossa Kurikan alueella toimii kaksi jätehuoltoyhtiötä. Hän myös moitti hallitusta, koska asiaa ei hänen mielestään olisi pitänyt tuoda laisinkaan valtuuston päätettäväksi.

– Tämän olisi pitänyt pysähtyä hallitukseen, koska se ei esitä mitään muutosta nykytilaan. Olen sitä mieltä, että tässä tilanteessa asia voidaan jättää pöydälle ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että nykytila jatkuu. Pöydälle pano on nyt myös teknisesti helpoin ratkaisu asialle, Saarakkala perusteli ja sai esitykselleen kannatusta muilta valtuutetuilta.

Asian käsittelyn jatkamista esitti Hannu-Pekka Kivistö (kesk.). Häntä kannatti Juha Kiviniemi (kesk.), joten valtuuston piti äänestää.

Esitys pöydälle jättämisestä kaatui lukemin 34–43, joten valtuusto jatkoi asian käsittelyä.

Jarmo Alajoki (kesk.) uusi välittömästi jo aiemmin tekemänsä esityksensä, että valtuusto hyväksyisi teknisen lautakunnan esityksen Kurikan jätehuollon keskittämisestä Lakeuden Etapille. Sitä hän piti jätelain, kuntarakennelain ja yhdistymissopimuksen mukaisena. Alajokea kannatti muun muassa Kyllikki Anttila (kok.).

Saarakkala puolestaan esitti, että Kurikassa jatkettaisiin entisellä mallilla eli kahden jätehuoltoyhtiön alaisuudessa. Kannatusta Saarakkala sai muun muassa Jorma Varpulalta (ps.), joka myös uskaltautui ihmettelemään, miksi jätehuollon tilanteesta on yhtäkkiä tullut häiritsevä tekijä Kurikassa.

Koska keskustelussa nousi koko ajan esille, onko nykytilanne laiton vai laillinen, halusi Raimo Mäkynen (sd.) tietää virkavastuulla asiaa esitelleeltä vt. kaupunginjohtaja Juha Luukolta, onko hän sataprosenttisen varma, että nykytilanne on laiton.

– Kuntaliiton juristilta ja ympäristöministeriöstä saatujen lausuntojen mukaan kunnassa ei voi toimia kahta jätehuoltoviranomaista. Molemmat tahot ovat myös sanoneet, että kuntalaisten on oltava maksujen suhteen yhdenvertaisessa asemassa, Luukko vastasi ja painotti nykyisen tilanteen olevan laiton.

– Minä en tuota yhdenvertaisuutta allekirjoita. Kyllähän Jurvaan sitten tulee lääkäripäivystys, jos tässä kuntalaisten yhdenvertaisuudesta ruvetaan puhumaan, Veli-Matti Penttilä huomautti.

Merja Latvala (kd.) ja Anne Vuori (kesk.) löysivät liitteenä olleesta Rambollin konsultin raportista perusteita, joiden mukaan nykytilanteessa pysyminen olisi järkevää eikä konsultin mukaan olisi edes laitonta.

– Jos olen oikein ymmärtänyt, me olemme rakentamassa tehokkaasti toimivaa uutta Kurikkaa. Yhteinen viemärilaitos on jo ja pian ollaan saamassa yhteinen kaukolämpölaitos. Miksi jättää yhdeksää prosenttia talouksia koskeva rönsy tähän jätekeräilyyn? En näe siinä mitään järkeä, Kivistö sanoi.

Lopulta valtuusto pääsi äänestämään asiasta. Äänin 41–36 valtuusto päätti, että jätehuolto keskitetään Lakeuden Etapille.

Jätehuollon keskittämiselle Etapille äänensä antoivat:

Jalasjärviset valtuutetut Jaakko Ventelä (kok.), Teija Valkama (kok.), Kari Lehtimaa (kesk.), Petri Huttunen (kesk.), Kaisa Pihlaja (kesk.), Kati Hakkola (kesk.), Aulis Harju (kesk.),Seppo Korpi (kesk.), Harri Salonen (kok.), Timo Järvilehto (kok.), Timo Samppala (kok.), Jarmo Alajoki (kesk.), Mervi Kujanpää-Mannila (kesk.), Anne Ojajärvi (kesk.), Juha Kiviniemi (kesk.), Hannu Laulaja (kesk.), Päivi Mäkelä-Hurmerinta (kesk.), Tytti Salonranta (sd.), Sakari Männistö (sd.), Antti Korkiamäki (vas.), Aku Autio (kok.), Kyllikki Anttila (kok.), Sami Keskinen (kok.), Tero Vuorenmäki (kesk.), Hannu-Pekka Kivistö (kesk.), Markku Saarela (kesk.), Hannu Yli-Peltola (kesk.), Anna-Maija Koskela (kesk.), Pauli Antila (ps.), Asko Saunala (ps.), Heidi Pihlaja (ps) jaKeijo Haanpää (ps.) sekä kurikkalaiset Pauliina Niemi (kok.), Raija Hakola (kesk.), Rami Ala-Nisula (kesk.), Juhani Saarela (sd.), Mauri Kananoja (kesk.), Voitto Parkkonen (sd.), Juha Mikkilä (kesk.), Matti Ollila (kesk.) ja Lasse Mukkala (kok.).

Jätehuollon säilyttämiselle ennallaan äänensä antoivat:

Jalasjärviset valtuutetut Ossi Sandvik (ps.) ja Kirsi Kaitaranta (ps.), kurikkalaiset Minna Leppinen (kok.), Merja Latvala (kd.), Arja Kananoja (kesk.), Liisa Ala-Käkelä (kok.), Mikko Säntti (kok.), Anna-Kaisa Niemi (kesk.), Juha Mieto (kesk.), Esa Kallio (ps.), Outi Leijon (ps.), Kari Yli-Nikkola (ps.), Kirsti Lähdesmäki (sd.), Tuomo Anttila (kok.), Jari Isohella (kok.), Jorma Varpula (ps.), Jukka Kivipelto (kok.), Jukka Ala-Luopa (kesk.), Raimo Kuusinen (kesk.), Vesa-Matti Saarakkala (ps.) ja Raimo Mäkynen (sd.) sekä jurvalaiset Veli-Matti Penttilä (kok.), Irma Kälviäinen (kesk.), Mauri Rätti (kesk.), Anne Vuori (kesk.), Erno Terho (ps.), Olli Kangas (kesk.), Kaija Nyysti (kesk.), Eija Marttila (kesk.), Erkki Riippi (ps.), Markku Hydén (sd.), Henry Penttilä (vas.), Anna-Liisa Myllymäki (kok.), Pekka Koskinen (kok.), Margit Parkkamäki (sd.) ja Osmo Peltola (vas.).

JAANA ALA-LAHTI

Lue lisää 7. syyskuuta ilmestyneestä Jurvan Sanomista.