Tilaajalle

Jurvalaiset eivät ulkoile mielellään pimeässä yksin – Syynä pelko tietyn eläimen kohtaamisesta

Moni jurvalainen on todistanut jonkin villieläimen vierailun omalla piha-alueellaan tai lähitienoilla joko omin silmin tai riistakameran kuvista. Susien kohtaamisia mieluummin vältetään, minkä takia pimeä metsä ei houkuttele yksinäisiä lenkkeilijöitä.

Parhaillaan meneillään olevien hirvien, peurojen ja kauriiden metsästysajat kannattaa huomioida autolla ajaessa. Vauhkoja eläimiä on helpompi väistellä hitaammasta vauhdista kuin nopeasta.

Tämän viikon alussa hirvien kaatoon oli käytetty Jurvassa 84 perusluvasta 39,5 lupaa.

Lisäksi pankkilupia on 22 kappaletta. Jurvan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Hautala selittää, että pankkiluvat otetaan käyttöön mikäli kanta sen sallii, ja seurat avaavat ne yhteisellä päätöksellä.

– Sillä säädetään ja säännöstellään hirvikantaa tavoitteen mukaiseksi, joka on Jurvassa 3,5 kappaletta tuhannella hehtaarilla, Hautala kertoo.

Hirvikärpäsiä sisällä

Niemenkylästä kotoisin olevat sisarukset Jenni ja Milla Rintakiikka eivät ole koskaan törmänneet susiin. Oululaistunut Jenni on nähnyt kotikaupungissaan lähinnä citykaneja. Riistakameran kuvissa siskokset ovat nähneet muun muassa kauriita.

– Susikannat ovat lisääntyneet. Kuulostaa vähän pelottavalta, jos asuinalueiden lähelle alkaa tulla susia ja lapset menevät aamuvarhain odottamaan bussia pysäkille. Aika pelottava ajatus, Jenni sanoo miettien omaakin 9-vuotiasta pikkuveljeään.

– Onneksi meillä tulee linja-auto ihan lähelle, mutta jos joutuisi menemään vaikka kilometrikin metsälle päin, niin se ei olisi kiva.

Metsästyksestä ja kannanhoidoista Rintakiikoilla ei ole vahvaa mielipidettä, koska heidän lähipiirissään kukaan ei harrasta metsästystä. He kuitenkin uskovat hirvikantojen koon olevan hyvin laskettuna ja hoidossa.

Jenni muistelee pari kesää sitten perheen ollessa grillaamassa terassilla Niemenkylässä hirven juosseen aivan talon ohitse.

Sisaruksilla on kokemusta myös hyvin pienistä metsän asukeista, hirvikärpäsistä.

– Meidän isä ja veli ovat molemmat metsäkoneen kuljettajia, joten heidän mukanaan hirvikärpäsiä tulee aivan taloon asti.

Sudet mietityttävät Rintakiikkoja sen verran, että he eivät lähtisi kävelylle pimeänaikaan yksin metsälle. Milla kertoo myös lukeneensa miten suden kohtaamiseen pitäisi varautua.

– Nyt kun niistä on alettu puhua, niin tuntuu, että siihen pitäisi varautua. Kännykässä pitäisi olla akkua ja ehkä sitten voisi ottaa jotain kättä pidempää. Panikoida ei pidä, Milla muistelee ohjeita.

– Rauhallisena pitäisi pysyä. Jos ne pelkäävät sinua, niin ne ehkä tuntevat sinut uhaksi, Jenni arvelee.

Enemmän pyyntilupia

Tupenkylässä asuva Urmas Noppa kertoo nähneensä haastattelua edeltävänä päivänä omalla perunapellollaan yhden suden. Myös naapurustossa oli hänen mukaansa nähty aiemmalla viikolla kolme sutta.

– Kyllä niitä on. Myös Penttilän possulaa kiersi useamman suden jäljet.

Noppa epäilee, että hänen järvitiellä näkemänsä ketunnahka oli myös suden tekosia. Noppa harmittelee, ettei tullut kuvanneeksi ketunnahkaa.

Hän muistelee, että hänen koko elinaikanaan ei susista ole tullut vastaavasti havaintoja. Nopan mielestä pyyntilupia ei villieläimille ole tarpeeksi.

– Susi kuuluisi synkkään metsään. 70 vuoteen ei ole ollut tuollaista ongelmaa. Kyllä niitä saa olla, mutta ei niin paljon, kuin mitä niitä nyt on.

Noppa toivoo, että eduskunta olisi käsitellyt viime kuussa istunnossaan susien hoitosuunnitelmaa, mutta koronakeskustelu oli mennyt sen edelle.

Metsästystä harrastava Noppa kertoo vievänsä pellolle omenoita kauriiden ruuaksi.

Niemenkyläläinen Esko Kangas kertoo, ettei ole törmännyt susiin, mutta uskoon nähneensä niiden jälkiä tiellä.

– En osaa sanoa onko kanta liian suuri, mutta tuntuu, että susia on liikenteessä runsaanlaisesti. Jos sellainen tulisi vastaan, niin kyllähän se pistäisi pumpun kehräämään vähän kovemmin, Kangas arvelee.

Tämän vuoksi Kangas kertoo liikkuvansa lähinnä valoisan aikaan. Säkkipimeällä hän ei lähtisi ulos.

– Onneksi kissat ovat saaneet olla rauhassa.

Leena Nyysti