Tilaajalle

Joukkuetoveri ampui melkein olympiamitalisti Heikki Ikolaa vahingossa kasvoihin – Tapahtuma vaikutti ilmeisen vähän Ikolan kilpailuun

Ampumahiihdon olympiamitalisti Heikki Ikola on ollut vähällä päästä hengestään jurvalaisten joukkuetovereidensa toimesta peräti kahdesti.

Ensimmäinen kerta tapahtui Haminassa vuonna 1968 nuorten SM-kisoissa ja ampujana oli entinen jurvalainen Jorma Vainionpää. Hän muisteli tapahtumia viime viikolla Ikolan elämäkertakirjan juhlallisessa julkistamistilaisuudessa.

– Olimme kohdistamassa, ja mielestäni ase oli tyhjä. En tiedä meninkö laskuissa sekaisin vai mitä tapahtui, mutta ase laukesi Heikin kasvojen vierestä. Heikki meni aivan valkoiseksi ja minulla melkein kastui housut, Vainionpää kertoo.

Ikolan kisoihin tapahtuma vaikutti ilmeisen vähän, sillä mies sijoittui hopealle. Vainionpää tuli viidenneksi.

Likavettä kaikkialla

Myös Kari Saarela oli vähällä ampua Ikolaa, kun Saarela tähtäili pienoiskiväärillään vessan ovessa olevaa täplää Muoniossa.

– Onneksi en laukaissut, sillä Heikin hampaiden pesu olisi voinut jäädä siihen, Saarela kertoo.

– Jos nämä tapahtumat olisivat käyneet toteen, ei nyt juhlittaisi näitä juhlia, Vainionpää toteaa.

Kaikesta huolimatta miesten kisamatkoilla ei pienoiskiväärien kanssa sattunut koskaan tapaturmia.

Saarela ja Vainionpää muistelevat myös Ikolan aiheuttamaa tapahtumaa. Tilanne tapahtui Ikolan kotona Säkylässä 1970-luvulla, kun Ikola oli vaihtamassa pienoiskivääriinsä hihnaa. Mies jäi makuultaan tähtäilemään maalitaulun puuttuessa lämpöpatterissa näkyvää täplää. Kuinka ollakaan aseessa oli panos, joka teki reiän patteriin.

– Likaista vettä roiskui ympäri huonetta ja huonekaluille, eikä sulkijaa meinannut löytyä mistään, Saarela muistelee pyöritellen päätään.

Ikolan, Saarelan ja Vainionpään lisäksi Jurvassa edelleen asuva Erkki Antila muodostivat kovan ampumahiihtojoukkueen. Kun heille ei löytynyt enää Suomesta vastusta, päätettiin järjestää kilpailu Jurva vastaan muu maailma. Jurvan joukkue voitti kisat kolmasti ja jäi kerran hopealle.

Leena Nyysti