Joko muurahaiset ahertavat vai kävikö hyttynen inisemässä korvan vieressä? – Kun havainnosta ilmoittaa Kevätseurantaan, tallentuvat tiedot myös tutkimuskäyttöön

Vappua edeltävänä viikonloppuna vietettiin viidettä valtakunnallista Kevätseuranta-viikonloppua. Se alkoi osassa maata lähes kesäisissä merkeissä kirsikkapuiden ja valkovuokkojen kukkiessa huhtikuun lopulle epätavallisen lämpimässä säässä.

Upea ulkoilusää innosti myös kevään havainnoitsijat liikkeelle, sillä viikonlopun aikana ilmoitettiin yli tuhat Kevätseurannan havaintoa.

– Luonto on vihertynyt silmissä viime päivinä. Koivunlehdet ovat kasvaneet vähintään sentin mittaisiksi Oulusta etelään. Valkovuokot ovat vallanneet Etelä-Suomen valoisia metsiä, niittyjä ja puistoja. Peltokortteen itiötähkäiset kevätversot näkyvät jo Etelä- ja Keski-Suomessa. Myös rentukka on innostunut kukkimaan vesien läheisyydessä, pohjoisimmillaan Kuopiossa saakka, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola kertoo.

Etelä-Pohjanmaalta järjestelmään on kuitenkin lähetetty kaiken kaikkiaan varsin vähän havaintoja, yhteensä vain 107 kappaletta. Niistä alle 20 on tehty Kurikasta.

Viime viikonloppuna kannustettiin tarkkailemaan erityisesti kalojen ja sammakoiden kutua ojien, purojen ja rantavesien äärellä. Hauen kudusta tuli harvakseltaan havaintoja, mutta sammakoiden kuturyppäitä havainnoitiin runsaasti maan eteläisellä puoliskolla ja länsirannikolla. Myös vaihtolämpöinen sisilisko on lähtenyt liikkeelle. Siitä on saatu kymmeniä havaintoja, joista pohjoisimmat Oulun korkeudelta saakka.

– Vesien äärellä kannattaa silmäillä myös vedenpintaa, sillä vesimittareita voi nyt nähdä luistelemassa etenkin puro- ja ojavesien pinnalla. Pohjoisimmillaan vesimittareita on havaittu Raahessa saakka, lisää Tupola.

Linnuista kirjosiepot kuuluvat tuoreiden tulokkaiden joukkoon. Tämä aktiivisesti pihoilla viihtyvä pikkulintu on ehtinyt Kevätseurannan havaintojen perusteella jo Kemiin asti. Myös pajulintuja ja rantasipejä on nähty pitkin Suomea.

Tiira esittelee lentotaitojaan tällä hetkellä varsinkin etelärannikolla. Luonto-Liiton ja Luomuksen Kevätseurannan tulospalvelun mukaan Kurikassa tiirahavainto on tehty vappupäivänä. Västäräkistä on havainto järjestelmään Kurikasta lähetetty 20. huhtikuuta, kimalaisesta päivää aiemmin. Töyhtöhyypät ovat jo Kurikassa tuttu näky, sillä seurantaan ensimmäinen havainto on ilmoitettu 22. maaliskuuta.

Huhtikuussa paistateltiin pitkälti lämmössä, mutta nyt alkanut viileämpi sääjakso saattaa hieman hidastaa kevään etenemistä. Toukokuun edetessä voi odotella hyönteisten ja hyönteissyöjälintujen runsastumista. Seuraavaa Kevätseuranta-viikonloppua vietetään 11.–12. toukokuuta äitienpäivän juhlinnan ohessa.

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9. kesäkuuta saakka.

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

JAANA ALA-LAHTI