Flunssaiset ohjataan nyt Ilmajoen terveyskeskukseen – perillä pitää painaa ovikelloa

Flunssaoireista kärsivien Jikin alueen asukkaiden terveyskeskuskäynnit keskitetään koronavirustilanteen ajaksi Ilmajoen terveyskeskukseen.

Käytäntöön siirryttiin huhtikuun alusta alkaen. Muiden potilaiden kiirevastaanotto on Kurikassa ja Jalasjärvellä. Jurvan terveysasemalta saa aikoja sairaanhoitajalle.

Jos jurvalaisilla on tarve päästä terveyskeskukseen, heidän tulee soittaa tuttuun tapaan Jurvan ja Kurikan terveyskeskusten yhteiseen ajanvarausnumeroon. Hoidon tarve arvioidaan puhelimessa.

– Jos soittajalla on hengitystieinfektio, hänet ohjataan tänne Ilmajoelle, kertoo Pirkko Perämäki, Ilmajoen terveyskeskuksen lääkärin vastaanoton vs. osastonhoitaja.

Ilmajoen terveyskeskuksessa ovet ovat lukossa. Sisään pääsee soittamalla ovikelloa.

– Hoitaja tulee hakemaan asiakkaan ovelta. Sieltä hänet viedään suoraan hoitohuoneeseen eli kukaan ei jää odotushuoneeseen odottamaan. Niin tartuntoja voidaan välttää, Perämäki kertoo.

Terveyskeskukseen tuleville jaetaan Ilmajoella maskit ja kertakäyttöhanskat. Myös terveyskeskuksen työntekijät käyttävät niitä. Tarvittaessa he käyttävät myös muita suojavarusteita.

Ilmajoelle ohjataan myös kaikki sellaiset potilaat, joiden varsinainen vaiva on jokin muu, mutta heillä on samalla hengitystieinfektion oireita.

– Jos on vaikka kuumeessa ja sattuu murtamaan kätensä, silloinkin hoitoon tullaan tänne meille, Perämäki sanoo.

Myös röntgeniin ja laboratoriokäynnille täytyy ajaa Ilmajoelle, jos on flunssainen.

Jikin uuteen käytäntöön on siirrytty varotoimenpiteenä. Kaikki hengitystieinfektion oireista kärsivät halutaan hoitaa yhdessä paikassa siltä varalta, että mukana on koronatartunnan saaneita.

Ilmajoen terveyskeskus ei kuitenkaan ole koronavastaanotto, vaan siellä annetaan tavallista terveyskeskustason hoitoa.

– Meillä ei oteta koronanäytteitä täällä terveyskeskuksessa, Perämäki kertoo.

Tilanteeseen on siirrytty Jikin pandemiasuunnitelman mukaisesti. Suunnitelman mukaan pandemian iskiessä Ilmajoen terveyskeskuksen lääkärivastaanotosta tehdään pandemiapoliklinikka ja vuodeosastosta pandemiaosasto.

Osaltaan käytäntöön siirtyminen on kuitenkin varautumista siihen, että pandemia leviää niin, että koronapotilaita täytyy hoitaa myös terveyskeskuksissa.

– Jos näin käy, meillä hoidetaan sellaisia, jotka eivät tarvitse keskussairaalahoitoa. Meillä ei ole esimerkiksi hengityskonehoitoa. Tehohoito on keskussairaalan asia.

Koronatilanteessa Jikin alueella on nostettu esiin keskussairaalan päivystysapunumero 116 117, Jikin pandemiapuhelin ja terveyskeskusten numerot.

Jos epäilee koronatartuntaa, mihin näistä pitää soittaa?

– Mieluiten oman terveyskeskuksen ajanvaraukseen, vastaa Pirkko Perämäki Ilmajoen terveyskeskuksesta.

– Jos on painava syy epäillä koronaa, ajanvarauksesta ohjataan sen jälkeen soittamaan päivystysapunumeroon 116 117. Siellä annetaan ohjeet toimenpiteistä.

Etelä-Pohjanmaan koronaepäilyt testataan edelleen vain Seinäjoen keskussairaalassa, samoin koronapotilaiden hoito on keskitetty sinne.

Jikin pandemiapuhelinnumero on tarkoitettu muunlaisille koronavirukseen liittyville tiedusteluille. Sinne voi soittaa, jos mielessä on huolia tai kysyttävää koronaan liittyen.

Vaikka pandemiavastaanoton perustaminen voi kuulostaa dramaattiselta, toistaiseksi Ilmajoen terveyskeskuksessa on ollut hyvin rauhallista.

Järjestelyjen syynä on ennakoiminen ja varautuminen.

– Tällä järjestelyllä mennään todennäköisesti ainakin toukokuun loppuun asti.

Vastaanottoaikoja on Jikissä laajennettu siten, että ilta- ja viikonloppuvastaanotto toimii nyt kahdessa paikassa: sekä Ilmajoella että Kurikassa.

Perämäen mukaan Jikissä on varauduttu hyvin siihen vaihtoehtoon, että potilasmäärät lähiaikoina lisääntyvät ja vastaanotolle aletaan ottaa myös koronapotilaita.

– Nyt kun on vielä rauhallista, prosessit saadaan hiottua toimiviksi. Jos tartunnat Suomesssa lisääntyvät ja niitä tulee myös tänne, pystymme niitä kyllä hoitamaan.

JARMO PANULA