Artturi Leinosen palkinto Eira Nevanpään taideliikuntakoululle

Vuoden 2013 Artturi Leinosen palkinto eteläpohjalaisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä on myönnetty kurikkalaiselle Eira Nevanpään taideliikuntakoululle ja Kolmas Nainen -yhtyeelle. Palkintosumma on yhteensä 10 000 euroa, joka jaetaan kummankin saajan kesken tasan.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Eira Nevanpään taideliikuntakoulu on monipuolinen lasten ja nuorten liikuttaja. Nevanpää on tehnyt työtään vuosikymmenten ajan tanssia, voimistelua ja akrobatiaa yhdistävässä taidemuodossa. Häntä voidaan pitää sirkusakrobatian uranuurtajana Suomessa.

Kolmas Nainen puolestaan on pitkänlinjan musiikkivaikuttaja, joka on toiminut innostajana ja esikuvana monille lauluntekijöille ja yhtyeille. Se on toiminut myös tienraivaajana, koska kyseessä on ensimmäinen yhtye, joka nousi Etelä-Pohjanmaalta kansalliseen suosioon. Yhtyeen jäsenistä suurin osa on kotoisin Alavudelta, mutta kitaristin paikan on ottanut jurvalaissyntyinen Timo Kivikangas.

Leinosen palkintojen yhteydessä jaettiin myös Ilkan kulttuurikilpi, joka nyt myönnettiin Alajärvellä sijaitsevalle Villa Nelimarkalle. Palkinto annetaan kulttuurimiljöön hyväksi tehdystä työstä.

Palkinnot jaettiin tänään perjantaina Rytmikorjaamolla, Seinäjoella. Palkintojen myöntämisestä päätti Etelä-Pohjanmaan Lehtiseuran ja I-Mediat Oy:n hallituksen nimeämä palkintotoimikunta, johon kuuluivat päätoimittaja Satu Takala (pj.), promoottori Juha Koivisto, taitelija Tiina Laasonen, kansanedustaja Lasse Hautala, professori Kari Hokkanen, kauppaneuvos Kalle Lähdesmäki, kauppatieteiden maisteri Sari Mutka ja kehittämissuunnittelija Virpi Myllymäki.

Artturi Leinosen palkintoa on myönnetty vuodesta 1979 ja Ilkan kulttuurikilpeä vuodesta 1999.