Tilaajalle

Aku Autio valittiin Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallitukseen – Mukana hän oli myös varapuheenjohtajakisassa

Jalasjärveläinen Kurikan kaupunginvaltuutettu Aku Autio on valittu Pohjanmaan Kokoomuksen piirihallitukseen. Autio on toiminut piirihallituksessa myös kausina 2015–2017.

– Pidin pienen paussin piiritoiminnasta ollessani työsuhteessa puoluekonserniin. Nyt kuitenkin uran edetessä oli mahdollisuus taas hakea tehtävää ja siihen tartuin. Aktiivien antama vahva mandaatti lämmittää ja antaa voimaa tärkeään tehtävään, Autio kertoo tiedotteessaan.

Piiritoiminnan lisäksi Autio toimii Kurikan kaupunginvaltuutettuna ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana. Hän työskentelee kansanedustaja Janne Sankelon eduskunta-avustajana. Aution sukujuuret ylttävät myös Jurvan puolelle.

Kokoomuspiiri sai puolestaan historiansa nuorimman puheenjohtajan, kun vasta 26-vuotias seinäjokelainen Jesse Luhtala löi toisella äänestyskierroksella alajärveläisen Jukka Joensuun ääni 51–40.

– Vaikka voittoon aina tähdätään, kyllä tämä silti yllätti, myönsi Luhtala tuoreeltaan tuloksen selvittyä.

Luhtala on ollut piirin ensimmäinen varapuheenjohtaja, ja hoitanut puheenjohtajan tehtäviä sen jälkeen, kun aiempi puheenjohtaja Jussi Taittonen toukokuussa menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen.

– Olen kiertänyt kesällä paljon, ja kannan huolta toiminnan tulevaisuudesta. Koko alueella on oltava mahdollisuus toimia, ja siinä tarvitaan piiriä tueksi, Luhtala totesi esittelypuheenvuorossaan.

Kokoomuspiirin viiden ehdokkaan kampanjakiertue herätti kiinnostusta maakunnassa, mikä kertoo Luhtalan mielestä siitä, että kokoomuksella on kysyntää.

– Meillä oli hyvä kiertue, me kävimme hyvän kilpailun ja puolue sai hyvin julkisuutta, hän kiittelee.

Ensimmäisellä äänestyskierroksella Luhtala ja Joensuu saivat kumpikin 27 ääntä. Se ei yltänyt yli puoleen annetuista äänistä, joten tarvittiin toinen äänestyskierros. Ensimmäisenä toisen kierroksen ulkopuolelle jäi Susanna Koski, joka sai 19 ääntä.

Koskea aktiivisesti tukenut Anna-Maija Renko myöntää olevansa pettynyt. Hän sanoo, ettei edes ajatellut sitä, ettei hänen ehdokkaansa olisi mukana toisella kierroksella.

– Mutta kovin miehinenhän tuo kokousjoukko oli, ja tokihan moni nainenkin meni miesehdokkaan taakse. Kyllä meillä naisilla vielä tekemistä on, kauhavalainen Renko myönsi.

Kokoomusnaiset eivät tehneet ryhmäpäätöstä Kosken taakse asettumisesta, sillä Rengon mielestä sellainen ei ole demokratiaa.

– Ihmisillä saattaa olla valinnoilleen yllättäviäkin vaikuttimia, hän huomauttaa.

Kisassa kakkoseksi jäänyt 56-vuotias Jukka Joensuu sanoi laittaneensa tosissaan kampoihin kolmekymppisille nuorille ehdokkaille.

– Kansa puhuu ja pulinat pois, toistamiseen kokoomuspiirin piikkipaikalle pyrkinyt alajärveläinen korostaa.

Kokoomuspiirin uusi puheenjohtaja aloittaa tehtävässä poikkeuksellisesti saman tien. Aisapareikseen hän saa varapuheenjohtajiksi valitut vaasalaisen Riitta Pääjärvi-Myllyahon ja Jukka Joensuun. Pääjärvi-Myllyaho on toiminut piirin varapuheenjohtajana myös aiemmalla kaudella.

Varapuheenjohtajuudesta äänestettiin, sillä kisassa olivat valittujen lisäksi mukana myös Aku Autio ja puheenjohtajakisassa ollut Tommi Mäki.

Kannanotossaan kokoomuspiiri kantaa huolta yrittäjien toimintaedellytyksistä. Piiri pitää tärkeänä, että hallitus jatkaa norminpurkutyötä, lupaprosessien sujuvoittamista ja toteuttaa yhden luukun periaatteen elinkeinotoiminnan, työpaikkojen luomisen ja alkutuotannon toimintaedellytysten edistämiseksi.

Piirin syyskokous pidettiin lauantaina Kauhajoella. Uutta puheenjohtajaa valitsemassa oli 93 kokoomuslaista. Kokous aloitettiin sytyttämällä kynttilä ja viettämällä hiljainen hetki Jussi Taittosen muistolle.

Pohjanmaan Kokoomus toimii Vaasan vaalipiirin alueella. Piirihallituksen toimikausi on yksi vuosi. Piirin tehtäviin kuuluvat muun muassa alueen järjestötyö sekä puolueen ja valtakunnan politiikkaan vaikuttaminen.

MARJA TYYNISMAA

JAANA ALA-LAHTI