Kahvi tuoksuu ja tasainen puheensorina käy Jurvan teatterilla. Eduskuntavaaliehdokkaat ja tavalliset äänestäjät hörppäilevät kahvia sulassa sovussa. Samoihin pöytiin mahtuvat poliittisesti eri laitoja edustavat ehdokkaat.
On alkamassa ehdokkaiden tukijoukkojen järjestämä vaalipaneeli. Väkeä on saapunut mukavasti, jopa kanta-Kurikastakin asti.
Jurvalainen Saara Susiluoma kertoo kahvittelun lomassa odottavansa vaalipaneelilta mielenkiintoista keskustelua ja erilaisia näkökulmia.
– Ja sellaista toiset huomioon ottavaa keskustelua, että ei mennä asiattomuuksiin, kertoo Susiluoma, joka on Kurikan Luontoseuran puheenjohtaja.
Hän paljastaa jo päättäneensä ketä aikoo vaaleissa äänestää.
– Jennin pitäisi esiintyä tänään tosi huonosti, että muuttaisin mieltäni, Susiluoma naurahtaa.
Samassa pöydässä kahvia hörppäillyt Ahti Mäki-Marttunen ei sen sijaan ole vielä päättänyt ehdokastaan.
– Ihan tulin kuulemaan millaisia näkemyksiä ehdokkailla on.
Puolueella on hänelle merkitystä äänestyspäätöksessä ja sillä, kellä ehdokkaalla on ylipäänsä mahdollisuus päästä läpi.


Nyt se alkaa
Väki siirtyy katsomoon ja lukumäärä tuntuu kutistuvan. Tyhjiä tuoleja jää. Etupenkkejä kartellaan.
Juontajana toimiva entinen yhteiskoulun rehtori Outi Jalonen toivottaa ihmiset tervetulleiksi tilaisuuteen.
– Apunani minulla on kellotyttö Anne Vuori, Jalonen kertoo ja Vuori kilauttaa kelloa näytteeksi saaden yleisön huvittumaan.
Kilautus on merkkiääni ehdokkaalle lopettaa oma puheenvuoro.
Ehdokkaat saavat esitellä itsensä ja vaaliteemansa parissa minuutissa, jonka jälkeen on ensimmäisen varsinaisen kysymyksen vuoro.
– Pitääkö velanotto pysäyttää, pitääkö karsia kuluja vai lisätä tuloja? Jos pitää säästää, mistä säästetään ja mistä ei säästetä?, Jalonen kyseli ja sai toistella kysymyksiään ehdokkaille.
Jurvalainen perussuomalaisten ehdokas Jouni Vallin vastasi, että velanotto pitää pysäyttää. Kulujen karsimista ja tulojen lisäämistä hänestä tarvitaan molempia. Tässä asiassa ehdokkaat olivat hämmentävän yksimielisiä ja viimeisenä vastausvuorossa ollut vasemmiston jurvalainen ehdokas Ari Elomaa saikin tiivistää:
– Tässä me olemme olleet kaikki samaa mieltä, että molempia.
Kaikki ehdokkaat tuntuivat olevan samaa mieltä myös siitä, että hallintoa olisi tiivistettävä karsimalla virkamiehistä, mutta ei käytännön töitä tekevistä. Vallin kuvaili julkisen talouden hallinnon paisuneen kuin pullataikina.

Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Valokuvauksellekin löytyy aikaa
Jalonen huomauttaa ensimmäisen kysymyskierroksen jälkeen, että ehdokkaat voivat myös vastata toisilleen, jotta keskustelu ei olisi pelkkää kysymyksiin vastaamista.
SDP:n ehdokas Taisto Leppälä päättää, että nyt on hyvä paikka ottaa valokuva myös yleisöstä, josta ei nouse vastalauseita.
– Voitko lähettää sen minullekin, ehdokkaat kuiskivat.
– Meillä on yhteistoimintaa yli puoluerajojen, Vallin toteaa hymyssä suin.

Päästään ensimmäisiin pikakysymyksiin, joihin vastaaminen tapahtuu nostamalla joko punainen tai vihreä kortti.
Riittääkö 2000 euroa bruttopalkaksi maahanmuuttajalle?
Keskustan Olavi Kandolin, kokoomuksen Sami Keskinen, vihreiden Jenni Kuisti ja Ari Elomaa nostavat vihreät kortit vastauksiksi. Taisto Leppälä nostaa punaisen kortin ja Jouni Vallin molemmat kortit. Sen vuoksi hän pääsee ääneen perustellakseen vastaustaan.
– Kausityöntekijät ovat erikseen. Täsmennän vielä, että puolueen linja on se, että maahanmuuttajan pitää tulla palkalla toimeen ja sama koskee myös suomalaisia työntekijöitä, Vallin totesi ja jatkoi:
– Jos teet 40-tuntista viikkoa, etkä tule täysipäiväisellä työllä toimeen, niin systeemissä on vahvasti jotain vialla. Se ei koske pelkästään maahanmuuttajia.

Toinen kysymys koskee 0,7 hoitajan hoitajamitoitusta vanhusten laitospaikoissa. Pitäisikö hoitajamitoitus purkaa nykyisen hoitajapulan vuoksi?
Elomaan, Kandolinin ja Leppäsen mielestä ei pitäisi purkaa. Keskisen ja Vallinin mielestä pitäisi purkaa. Kuisti veti esiin molemmat kortit ja pääsi ääneen.
– Ai sillä saa aina puheenvuoron, kun nostaa molemmat kortit, Kandolin kommentoi saaden yleisön nauramaan.
– Haluan, että yleisö saa tietää, mikä on ajatuksena, koska muilla vastaus on selvä, Jalonen kommentoi.
Kuistin mielestä lyhyellä aikavälillä hoitajamitoitusta tulisi tarkastella uudelleen ja ehkä kiristää. Pitkällä aikavälillä Kuisti taas näkee hoitajamitoituksen työhyvinvointiasiana.
– Sillä saadaan sitä houkuttelevuutta hoitoalalle.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kouluasiat pohdituttavat
Yksi paneelikeskustelun aihe oli koulu ja erityisopetus. Pisa-tutkimusten tulokset ovat saaneet monet huolestumaan Suomen koulutusjärjestelmän rappeutumisesta.
Jalonen kysyy, pitääkö nykyinen systeemi purkaa lainsäädännöllisesti ja palauttaa erityisluokat laajasti käyttöön?
Elomaan mielestä asiaa pitäisi tarkastella.
– Aikuisia tarvitaan enemmän, se vaatii uudistusta. Tanskassa ja Norjassa on 50 prosenttia enemmän aikuisia lasten elämässä. Jossain vaiheessa siitä tulee säästöä.
Kandolin oli sitä mieltä, että Suomen pitäisi pakittaa systeemissään, jotta opettajat voisivat keskittyä paremmin omaan työhönsä. Samoilla linjoilla oli Keskinen. Hän arvioi, että inkluusion tavoite on hyvä, mutta hänestä se on tehnyt normaalit luokat rauhattomiksi.
– Olen ymmärtänyt, että Viro toteuttaa meidän vanhaa opintosuunnitelmaa ja pärjää paremmin.
Pienet taputukset Keskinen keräsi kommentoimalla kotien roolia lasten kasvatuksessa.
– Nykylapset tuntevat oikeutensa hyvin tarkkaan, mutta oikeuksien kanssa käsikädessä menevät vastuut ja velvollisuudet.

Oppilas voi leimautua normaaliluokassakin
Kuistin mielestä luokkien oppilasmäärää pitäisi rajoittaa ja tukipalveluiden olisi oltava kunnossa. Leppälän mielestä koulusysteemi tarvitsisi perusteellisen remontin. Hän arveli, että myös Kurikan joka taajamaan tarvittaisiin pienryhmiä.
– Olen kuullut, että lapsi leimautuu pienryhmässä, mutta leimautuu se siellä luokassakin, jos opettajalta menee 20 minuuttia siihen, että saa oppilaan rauhoittumaan.
Vallin totesi, että pajatso tuli hyvin tyhjäksi. Koulukuraattorina työskentelevä Vallin kertoo tuntevansa paljon erityislasten vanhempia ja sanoo, ettei ole kuullut heistä kenenkään toivovan oman lapsensa olevan normaaliluokassa.
– Koulun tehtävä ei ole kasvattaa lapsia. Koulun tehtävä on opettaa.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ketä Arkadianmäelle?
Jalosen viimeiseen kysymykseen liittyi olettamus, että kaikki paneelissa istuvat ehdokkaat pääsevät Arkadianmäelle ja saavat osallistua hallitusneuvotteluihin. Ketä he ottaisivat kavereiksi seuraavaan hallitukseen?
– Noh! En vastaa, toteaa Leppälä.
– Pitää pystyä vastaamaan, kuuluu yleisöstä.
– No minä vastaan, että olisin kaikille avoin. Ihan oikeasti, Leppälä vastaa.
Vallin ottaisi perussuomalaisten kanssa kavereiksi kokoomuksen, kristilliset ja rkp:n.
– Vaikka minä tuon Jounin kanssa pärjään hyvin, niin en minä sitä hallituskumppaniksi ottaisi. Hyvin voitaisiin jatkaa tällä nykykokoonpanolla, vastaa Elomaa.
Kandolin taas kertoo, että hyväksyisi hallitukseen kaikki puolueet, mutta ei lähtisi vasemmistovetoiseen hallitukseen.
– Se olisi turmio meidän puolueelle, Kandolin kommentoi.
Keskinen haluaisi laittaa julkisen talouden kuntoon ja kääntää Suomen kurssia toiseen suuntaan. Vaikka kokoomus ei karsisi yhteistyökumppaneita, hän arveli toivomansa suunnanmuutoksen karsivan niitä.
Kuisti ei lähtisi perussuomalaisten kanssa hallitukseen, koska oli kuullut Riikka Purran sanoneen, että maahanmuutto pitää lopettaa.
– Marinin kakkoshallitus voisi jatkaa ihan hyvin, Kuisti toteaa.
– Se olisi tämän maan tuho, jos niin käy, vastasi Vallin ja halusi korjata Purran sanomisia:
– Riikka ei kieltänyt maahanmuuttoa, vaan työperäinen maahanmuutto, joka tulee omillaan toimeen: jees, kausityöntekijät: jees, naimisiin tänne: jees, mutta humanitäärisen maahanmuuton tavoite pitää olla 0, autetaan ihmisiä siellä lähellä paikan päällä.


Arvonta viihdyttää
Pienimuotoisena loppuhuipennuksena vaalipaneelissa arvotaan illan stand up -lippujen voittajat. Jokainen ehdokas nostaa vuorollaan arvontalipukkeiden joukosta yhden lipun.
Hymyt ovat herkässä ja juontaja kukitetaan.
Tilaisuus on ohi, mutta kahvia ja herkkuja piisaa vieläkin. Kahden tunnin istumisen jälkeen ne ovat taas haluttuja.
Heikki Hannuksela kuvailee vaalipaneelia mielenkiintoiseksi. Ehdokkaan valintaa hänestä on tässä vaiheessa kuitenkin vielä vaikea tehdä.
– Kyllä se vähän selkiytti. Mitä mieltä sinä Ahti olet, Hannuksela kysyy pöytäseuralaiseltaan.
– Mielenkiintoiset aiheet ja nuo perustelut kiinnostaa. Mielellään valitsen sellaisen ehdokkaan, joka pohtii asioita laajasti. Sitä jota äänestän, pitää olla yhteistyökykyinen, Mäki-Marttunen ynnää.
– Hyvä tilaisuus, se toi lisää pohdiskelua.