Uutiset

Laki ei salli kouluihin pakollisia kännykkäparkkeja – Kurikan kouluille halutaan kuitenkin ohjeet kännyköiden käytöstä

  • Jarmo Panula

Toukokuussa Kurikassa jätetty valtuustoaloite kännykkävapaista kouluista törmäsi ainakin toistaiseksi lainsäädäntöön.

Sivistyslautakunta totesi viime viikolla, että Kurikan oppilaitosten muuttaminen kännykkävapaiksi ei ole oikeudellisesti mahdollista.

Valtuustoaloitteessa esitettiin, että Kurikan kaikissa kouluissa jätettäisiin puhelimet koulupäivän ajaksi kotiin tai kännykkäparkkiin, josta puhelimet saisi ottaa käyttöön vain ruokatunnilla, hätätapauksissa ja erikseen sovittavissa tilanteissa.

Aloitteen ajatuksena oli antaa nuorille mallia kanssakäymiseen ilman sosiaalista mediaa ja samalla vähentää nuorten liiallista ruutuaikaa.

Aloitteen jätti jurvalainen Jouni Vallin (ps.) ja sen oli allekirjoittanut lähes kolme neljäsosaa kaikista Kurikan kaupunginvaltuutetuista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kannustaa voi, pakottaa ei

Sivistyslautakunnassa todettiin, että lainsäädäntö ei mahdollista kännyköiden kouluun tuomisen kieltoa tai pakollisia kännykkäparkkeja.

Kännyköiden käytön rajaamisesta on olemassa esimerkiksi apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu vuodelta 2019.

Ratkaisussa katsotaan, että oppilailta ei ole oikeutta kerätä kännyköitä pois vasten oppilaiden tahtoa. Suositus on mahdollinen, mutta määräys ei.

Kännyköiden käyttöä voidaan rajata vain oppituntien aikana.

Myös Opetushallitus on ohjeistanut kouluja asiasta. Ohjeessa todetaan, että koulujen järjestyssäännöissä voidaan rajoittaa mobiililaitteiden käyttöä opetuksen aikana, mutta välitunneilla mobiililaitteiden käyttöä ei voida kokonaan kieltää.

Koulu voi vain suosittaa, että välitunnilla tehdään jotain muuta kuin käytetään mobiililaitteita.

Sivistyslautakunta päätti kannustaa kouluja miettimään tapoja, joilla oppilaita voisi välituntitilanteissa aktivoida pois kännyköiden ääreltä.

Asiaan otti kuitenkin vielä tämän jälkeen kantaa myös kaupunginhallitus, joka ohjeisti sivistyslautakuntaa vielä laatimaan henkilöstön tueksi ohjeet kännyköiden käytöstä peruskoulussa. Lautakunta palaa asiaan myöhemmin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yläkouluissa kännykät vievät huomiota

Sivistyslautakunnan kokouspöytäkirjan mukaan Kurikan peruskouluilta kartoitettiin kännyköiden käyttöön liittyviä ohjeistuksia toukokuussa.

Alakouluilta saaduissa vastauksissa on selkeä linja, että kännykät on ohjeistettu pitämään koko koulupäivän ajan äänettömällä repussa. Alakouluilta kerrotaan myös, että kännyköiden käyttö koulupäivien aikana ei aiheuta juurikaan ongelmia.

Yläkouluissa monilla yläkoululaisilla välitunnit kuluvat kännykän ääressä, mutta rehtorit eivät pöytäkirjan mukaan koe mielekkääksi puuttua asiaan kielloin.

Oppituntien aikana puhelimet täytyy olla äänettömällä.

Yhdellä yläkoululla on käytössä vapaaehtoisuuteen perustuva järjestely, jossa oppilaat jättävät puhelimensa oppituntien ajaksi pois taskuistaan esimerkiksi opettajan pöydälle tai ikkunalaudalle.

Jutusta julkaistiin paperilehdessä 2.6. versio, joka ei sisältänyt mainintaa kaupunginhallituksen päätöksestä asiassa. Tähän juttuun tieto on päivitetty.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli