Minun puuni

Jokamiehen oikeudet ovat yksi hienoimmista asioista Suomessa. Tällä hetkellä keskustelu niiden saamisesta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon käy kiivaana.

Jokamiehen oikeudet eivät tällä hetkellä ole millään lailla uhattuna. En ole kuullut kenenkään ehdottavan niistä luopumista ja hyvä niin.

Tämän kampanjan tarkoitus on ymmärtääkseni varmistaa pitkällä aikavälillä jokamiehen oikeuden säilyminen ja mahdollisesti kannustaa muitakin maita vastaavaan avoimuuteen.

Hyvää tarkoittava kampanja on saanut osan maanomistajista varuilleen. Kampanjan alullepanijat eivät ole keskustelleet, saati pyytäneet mukaan alueiden oikeita omistajia. Tämä herättää tietenkin ihmetystä maanomistajissa. Samaan aikaan käydään monenlaisia kampanjoita, joissa puututaan esimerkiksi metsänomistajan oikeuksiin hoitaa omaisuuttaan.

Minun puuni – ajatus on hieno, kunhan ymmärrämme sen todellakin tarkoittavan tuota aineettomuutta ja mielikuvaa, ei konkretiaa.

Siinä vaiheessa, kun metsänomistaja korjaa pitkän työn satoaan, ethän arvostele sitä, vaan siirrät metsäretkesi viereiseen hyvin hoidettuun metsään.

Ari Perälä

Kenttäpäällikkö

MTK-Etelä-Pohjanmaa