Melkein ministeri

Se oli sitä aikaa, kun Mökinmaan Mikki huomasi naapurin Oskarin katolla konkurssiharavan. Oskari kehotti Mikkiä tulemaan illalla siinä kuudenmaissa katsomaan, mitä kaikkea hänen TV:ssä näkyy. Mikki tietenkin meni mielellään. Ensin siellä ruudussa hääräsi mies piippu kourassaan, jolla se osoitteli Suomen karttaa ja kertoili, että huomenna on pouta, ellei sitten satu satamaan.

Mielenkiintoisimpia oli toki uutiset. Siellä oli kulkulaitosten- ja yleistentöiden ministeri, joka ajeli komealla autolla. No, ei toki itse ajanut, vaan sillä oli oma kuljettaja.

Mikkiä mukavan tuntuinen homma kiinnosti niin, että kysyi Oskarilta: Missähän koulussa ministeriksi oppii?

Oskari, joka oli ollut jo monta vuotta kunnanvaltuuston varajäsenenä ja saanut ääniäkin, tiesi, että ministeriksi pääsee jopa kansakoulun pohjalta. On vain oltava jonkin puolueen jäsenkirja taskussaan, niin pääsee kansanedustajaehdokkaaksi ja vaaleissa kansanedustajaksi.

Siitä on lyhyt tie ministeriksi. Pitää vain kehua puoluettaan ja jutella mukavia niin tutuille kuin tuntemattomille.

Kotiin tultuaan Mikki kertoili heti vaimolleen, miten upea homma kulkutautisten ja yleistentöidenministeri on. Pitäisi vain käväistä kaupungissa puoluetoimistossa ja liittyä jäseneksi. Toimistokin on ihan tutussa paikassa viinakaupan naapurissa.

No mene sitten siellä käymään vaikka huomenna ja tuo sieltä lihakaupasta pari pussia ”krapua”, sitä perunan höystettä. Ja Mikki lähti.

Puoluetoimiston virkailija tärkeänä heti uteli: Miksi haluat puolueen jäsenkirjan? Haluan ministeriksi. No sitten minun pitää tarkistaa, että tunnet puoleen tavoitteita ja toimintaa. Teen sinulle muutamia kysymyksiä.

Ja Mikki vastaili.

Aluksi meni oikein hyvin. Tosin kysymys: Mitä kananpaskassa on se valkoinen, pani Mikin mietteliääksi. Mutta lopulta Mikki sanoi: Taitaa olla sitä samaa. Ja se oli oikein.

Seuraava kysymys oli jo kohtalokas: Miten erotat lehmän ja sonnin lantakasan laitumella toisistaan?

Mikki muisti, että heillä on kotonaan vain lehmiä, mutta Helunan astuttamisreissulla naapurikylässä, siellä oli ollut suurikokoinen sonni. Niinpä sonnin lantakasan täytyy olla suurempi.

Näin Mikki vastasi, mutta virkailija sanoi sen olevan väärä vastaus. Lehmän lantakasa on leveämmällä kuin sonnin lantakasa, koska se putoaa yhtä reikää korkeammalta. Kova oli kolaus Mikille ja vaimon perunanhöystöpussitkin unohtui ostaa.

Kotiin tultua vaimo aavisti, ettei ministerihaave taida onnistua. Mikiltä se kysyi vasta seuraavana päivänä, mihin se kaatui.

Mikki murahti: Lehemän paskaan.

Tarinoitsija

>>>>>>> Stashed changes