Korona-avustusta seurantaloille

Koronavirustilanne iski kipeästi työväen- ja seurantaloihin, kun talot jouduttiin maaliskuun puolessa välissä sulkemaan. Normaaliin tapaan juoksevat ylläpitokustannukset muodostuivat lähes kaikissa yhdistyksissä ongelmaksi.

Ilmajoen työväenyhdistyksen aloite koronarajoitusten aiheuttamien haittojen lieventämiseen tuottaa tulosta. Aloite lähetettiin keväällä Työväentalojen liiton kautta Kotiseutuliitolle, elylle ja OKM:lle.

Suomen Kotiseutuliiton eteläpohjalaisvaltuutettu Tuija Ahola kertoi viikonloppuna Ilmajoen työväentalopäivillä, että valtion neljänteen lisätalousarvioesitykseen sisältyy 1,5 miljoonaa euron lisämääräraha työväen- ja seurantalojen tukemiseen.

Määräraha turvaa työväen- ja seurantaloja ylläpitävien yhteisöjen toiminnan jatkuvuutta koronapandemiasta aiheutuvassa tilanteessa, kun on vaikeuksia selvitä talon pakollisista ylläpitokustannuksista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julistanut avustukset haettavaksi. Hakuohjeita on internetissä. Avustusten haku tapahtuu opetus- ja kulttuuriministeriön sähköisen asiointipalvelun kautta. Haku on monimutkaisempi kuin Kotiseutuliiton kautta haettavat seuratalojen korjausavustukset.

Nyt Ilmajoella näyttää siltä, että vuokratulot vähenevät tänä vuonna yli kuuden kuukauden kiinniolon vuoksi lähes 10 000 euroa. Lisämenoja tuo tanssilattioiden kunnostaminen taas kovalle käytölle. Juhlasalin puulattia on hiottu jo niin ohueksi, ettei sitä voi huoltaa kuin lakkaamalla paksusti. Se nielee rahaa. Muun muassa suursiivous, ikkunoiden pesu tehdään kökällä.

Suuresta vapaaehtoistyöstä työväen- ja talojen ympärillä ei juuri kukaan puhu mitään. Valtiovalta, erityisesti verottaja pitää huolen, että yhdistystoiminta talojen ympärillä ei ole kadehdittavaa. Pienetkin rahanapsahdukset on ilmoitettava verottajalle ja tulorekisteriin.

Tällainen byrokratia vie haluja todelliselta toiminnalta ja talojen peruskorjauksien kökkätyöltä. Jos ei mahapalkallakaan saa tehdä töitä!

Talojen ylläpito on suuri kökkätyö, mutta mitä talkoot onkaan yhteisöillä, jotka näitä taloja käyttävät. Ilmajoellakin joka arkipäivä eri yhdistykset järjestävät itse laajaa toimintaa. Aikaisemmin kunta järjesti ja maksoi joitakin vuokria.

Ilmajoella ylläpidetään työväentaloa siis aivan muiden kuin oman yhdistyksen käyttöön. Se jouduttiin laittamaan kiinni maaliskuussa, koska kaikki satunnaisetkin vuokralaiset katosivat.

Ilmajoella iloitaan kaikkien seuratalojen puolesta, kun tukea yhteisötaloille on tarjolla, vaikkakin monimutkaisesti anottava korona-avustus.

Toive Tynjälä sosiaalineuvos

sihteeri-tiedottaja

Ilmajoen Työväenyhdistys ry