Kolmen taajaman kehityksen puolesta

Olen ollut kaupungin ja yhteisöjen erilaisissa luottamustehtävissä tämä valtuustokausi mukaan lukien seitsemän kautta. Olen huolestuneena seurannut Kurikan taloutta ja nopeaa velkaantumista kuntaliitoksen jälkeen.

Lisäksi meillä on hyvin kunnianhimoinen investointisuunnitelma, joka tulee nostamaan kaupungin lainakantaa entisestään.

Kurikan Tuiskulan kouluhankkeesta tuli uudelta liitoskumppanilta reilusti negatiivista arvostelua lähes kaikilta osin, mitä liittyi koulun rakentamiseen, ja erityisesti hankkeen kustannukset herättivät kovaa vastustusta.

Mutta kun ollaan päästy Jalasjärven koulukeskussuunnitelmaan, niin alunperin reilun 10 miljoonan kustannukset ovatkin nyt jo lähes 20 miljoonaa euroa.

Ei ole oikein, että jokin taajama rahastaa jatkuvasti ylisuuria tiloja ja kaikenlaisia yksittäisiä rallipätkiä lähes puolen miljoonan budjetilla.

Tämäntyyppisiä valtion ylläpimiä tienpätkiä löytyy kyllä Kurikan kokoisessa kaupungissa huomattavassa määrin, mutta niiden ylläpito tai korjausvastuu ei kuulu kaupungille.

Meidän pitäisi pystyä hoitamaan kotikuntaamme vastuuntuntoisesti ja asiapohjaisesti rakentavassa yhteistyössä niin kanta-Kurikan, Jurvan kuin Jalasjärvenkin taajaman osalta.

Kuntien elinvoima ja koulujen arvokasvatus tarvitsevat kyllä puolustajansa, mutta emme voi kasvattaa velkaamme kohtuuttomasti, josta lopulta kuntalaiset ovat vastuussa.

Peruspalveluissa minua huolestuttaa erityisesti kanta-Kurikan ja Jurvan lääkäritilanne. Onneksi Kurikan sote-keskusta päästään taas rakentamaan hallinto-oikeuden hylkäämän ”jarrutusvalituksen” jälkeen.

Kyllä Jurvakin, lähes neljän tuhanneen asukkaan taajama, tarvitsee omat lääkäripalvelunsa. Onneksi tähän tilanteeseen saadaan muutosta siten, että lääkäri Kari Lehtimaa on oma-aloitteisesti tulossa elokuulla Jurvaan pitämään vastaanottoa neljänä päivänä viikossa.

Lapsiperheiden tukeminen, kotihoidon mahdollistaminen ja ennaltaehkäisevät perhepalvelut ovat tärkeitä. Myös edullinen omaishoito sekä erityisesti ikäihmisten sosiaali- ja terveyspalvelut tulee turvata.

Kurikkaan on kohta Kiinteistö Oy Kärrykartanon toimesta rakentumassa esteetön puukerrostalo keskustaan keskeiselle paikalle. Tätä hanketta on suunniteltu hyvässä yhteistyössä niin kaupungin kuin sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan Jikinkin toimesta. Myös Ara on hankkeessa vahvasti mukana.

Jalasjärvellä ikäihmisten asumispalvelut ovat jo kunnossa. Myös Jurvaan ollaan suunnittelemassa vastaavanlaisia palveluja terveyskeskuksen läheisyyteen joko saneeraamalla vanhaa rakennuskantaa tai tekemällä uudisrakennus samalle alueelle.

Kehitetään kaikkia taajamia yhdessä ja tasapuolisesti. Tämä takaa kaikille elinvoimaisen kunnan peruspalveluineen.

Erkki Riippi (kd.), kuntavaaliehdokas