Keskikylän koulu ja keisarin uudet vaatteet

Kuntapolitiikassa näkee jos jonkinlaisia perusteluja. Nyt kuitenkin on otettu käyttöön niin kovat keinot, että ymmärrys loppuu. Tämähän on kuin vanha tarina keisarin uusista vaatteista – Kurikan malliin.

Keskikylän koulu nousi tikunnokkaan Kurikan kaupungin kouluverkkoselvityksessä viime talvena. Perusteeksi nostettiin remonttitarve. Hintalappua ja sen jatkuvaa kasvua on äimistelty kylällä pitkin kevättä. On totta, että pitkään ilman peruskorjausta ollut rakennus vaatisi vähitellen oman osansa. Silti näyttää, että kustannusarvioon heitellään varsin tarkoitushakuisesti tuon tuosta sata tonnia sinne tänne lisää.

Kaupunginhallitus otti kesällä aikalisän päätöksentekoon. Pöytäämisen jälkeen perustelut olivat muuttuneet: nyt rakennus aiheuttaakin jo hallituksen pöytäkirjan mukaan siellä ”oleskeleville henkilöille vakavan turvallisuusriskin ja lisäksi vakavan terveydellisen riskin”.

Ohhoh! Aikamoista tekstiä siihen nähden, ettei niille löydy tarkempaa selvitystä. Vaikutuksista terveydentilaan ei ole terveystarkastajan lausuntoa ja mikrobituloksistakaan ei ole tietoa. Eikä tiedossa ole ketään, jolle tämä koululla ”oleskelu” olisi aiheuttanut oireita. Surkuhupaisinta on ehkä se, että Keskikylän koulun oppilaita suunnitellaan ensisijaisesti siirrettäväksi koulukeskukseen. Sen osalta sisäilmaongelmat ovat hyvin tiedossa. Ongelmat ovat niin suuria, että Jalasjärven kirkonkylään vaaditaan jo kuntalaisaloitteella terveyssyistä uutta koulurakennusta.

Vetoaminen lasten terveyteen ja turvallisuuteen on äärimmäisen taitavaa argumentointia. Kukapa haluaisi päätöksenteollaan uhata kenenkään terveyttä. Mutta perusteltaessa päätöstä ”vaarallisuudella ja turvallisuudella” pitää myös taustalla olevien faktojen olla äärimmäisen päteviä. Jos koulu nyt yhtäkkiä on muuttunut todella vaaralliseksi, niin nostamme kädet pystyyn. Vaadimme kuitenkin, että näiden väitteiden takaa löytyy riittävät perustelut.

Koulun lakkauttaminen olisi ymmärrettävää, jos mukulat yksinkertaisesti loppuvat. Tällä hetkellä viralliset oppilasennusteet näyttävät koulun kasvavan tulevina vuosina. Kyseessä taitaakin olla lähinnä periaate. Haluammeko antaa arvon kyläkouluille, lähikouluperiaatteelle ja yhdysluokkaopetukselle? Osaammeko arvostaa koulun metsäistä tonttia, joka on omiaan tarjoamaan loistavat puitteet nykyisen opetussuunnitelman mukaiselle luokkahuoneiden ulkopuolella tapahtuvalle oppimiselle? Haluaako kaupunki ylipäänsä tarjota peruspalveluja koko kaupungissa?

Keskikylän koulu on vanha hirsirunkoinen rakennus, jota on aiemmin pidetty yhtenä kaupungin terveimmistä pytingeistä. On ehkä meidän onni, ettei sitä ole liikaa remonteerattu: viime vuosikymmenien korjausrakentamisella on tuhottu monta hyvää rakennusta. Korjattavaa on, sitä emme kiellä. Maltillisella remontointisuunnitelmalla koulu saadaan kyllä järkevästi ja taloudellisesti kuntoon.

Maan merkittävin maaseutupitäjä pitäkööt maaseutumaisesta asutuksestaan ja palvelurakenteestaan kiinni!

Keskikylän koulun vanhempaintoimikunta

Keskikylän kyläyhdistys