Ajatuksia johtokunnista

Sivistyslautakuntatyössä eletään jälleen sitä aikaa, kun valitaan kouluille johtokunnat. Olen seurannut johtokuntien toimintaa ja ollut monessa myös itse mukana, joissain lautakunnan edustajana ja joissain rivijäsenenä. Kokemukseni perusteella on mielestäni perusteltua kyseenalaistaa johtokuntien nykyistä roolia tai olemassaoloa, jos selkeää keinoa vaikuttaa päätöksiin ei ole. Esitin tästä jo oman mielipiteeni lautakunnassa.

Kansalaisten vaikutusmahdollisuus pitää toki pitää mahdollisimman suurena ja lähidemokratia on pelkästään hyvä asia. Mutta nykyisessä roolissaan lautakunnilla ja heidän kannanotoilla ei ole suurta painoarvoa, jos oppikirjoista päättäminen ja vuosikertomuksen läpikäyminen on suurimmat päätettävät asiat niin kannattaako sellaista instanssia ylläpitää?

Ehdotukseni tässä asiassa olisi nostaa kunkin koulun vanhempainyhdistyksen roolia, ja tarjota heille mahdollisuus tulla Sivistyslautakuntaan esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa esittelemään kunkin koulun huolia ja murheita/kehittämiskohteita. Tämä on tärkeää koska vuoropuhelu koulujen sekä lautakunnan välillä pitää olla saumatonta, tällä turvataan riittävä tiedonkulku lautakunnan ja koulujen välillä.

Toinen ideani on että määrä-ajoin kunkin koulun rehtorit kävisivät kertomassa lautakunnalle päivänpolttavat huolet ja koulujen tarpeet, tämä tarve korostuu varsinkin kun päätämme tuntikehyksestä. Tätä tapahtuu jo nykyäänkin mutta vuoropuhelun lisäämisessä en näe silti ongelmaa. Samaa voisi tarvittaessa soveltaa tarvittaessa myös esimerkiksi päiväkoteihin. Tämä kaikki on tärkeää että lautakunta voisi kaikissa tapauksissa tietää mistä päättää, ja joskus rautalangasta vääntäminen auttaa.

Ja lopuksi vielä myöhästynyt kiitos äänestäjille, lähden rohkeasti tuulta päin. Ensikosketus valtuustotyöhön on ollut hyvä ja yhteistyö yli puoluerajojen on ollut saumatonta. Vastoinkäymisiä pelkäämättä hyppään seuraavaksi kouluverkkoselvitystyöryhmän mukaan.

Yhteistyöterveisin,

Markus Blommendahl (kd.)

kaupunginvaltuutettu

>>>>>>> Stashed changes