Muutama sana menneistä tapahtumista

Poikkeusolojen aikana kansalaiset ovat velvollisia osallistumaan maanpuolustustehtäviin. Nuorille miehille tämä velvoite merkitsi toisen maailman sodan aikana rintamalle menoa. Kaikille tämä ei kuitenkaan sopinut, vaan he ryhtyivät lainrikkojiksi ”käpykaartilaisiksi”.

Jurvassa oli ainakin neljä paikkaa, joissa heitä piileksi. Apulaisnimismies lähti muutaman suojeluskuntalaisen kanssa pidättämään maaliskuun 3. päivänä 1943 Tainuskylän korsulla piileskeleviä käpykaartilaisia. Apulaisnimismies oli hakenut mukaan myös sotasairaalasta lomalla olevan, taistelussa silmänsä menettäneen sotilaan.

Aseista kieltäytyjät olivat kuitenkin aseistautuneita ja syntyi laukausten vaihtoa. Pidätystilanteesta selvinnyt henkilö, joka piiloutui laverin alle, kertoi tuoreeltaan, että joukon johtaja ampui toisen piileksijän. Lopputulos oli kaksi kuollutta ja yksi pidätetty. Apulaisnimismies tutki tapauksen.

Sota loppui ja Suomeen tuli Neuvostoliiton valvontakomissio ja perustettiin punainen Valtiollinen poliisi. Vappuna 1945 kommunistit menivät viettämään korsun raunioille vappujuhlaa. Heillä oli mukanaan korsun ovi, jossa oli luotien reikiä. Juhlassa päätettiin ilmoittaa Valtioneuvostolle yli kahden vuoden takaisesta tapahtumasta ja punainen ValPo ryhtyi tutkimaan tapahtumia.

Apulaisnimismiehen ura loppui ja lomalla ollut sotilas tuomittiin kuuden vuoden vankeuteen. Punaisen ValPon tarina oli lyhyt ja armahdus koitti heti, kun tilanne muuttui.

Korsun ovi on yksityisessä omistuksessa, mutta se on menettänyt todistusvoimansa siitä, ammuttiinko oveen sisältä vai ulkoa. Sitä meidän ei kannata murehtia, mutta toivoisin kunnanvaltuutettu Nisoselta, että koululaisille tätä tapahtumaan ei kerrottaisi teloituksena. Voin vain kuvitella niitä tunteita, joita nousee pintaan niillä jurvalaisilla, jotka muistavat ja joiden isät ovat olleet mukana näissä ikävissä tapahtumissa.

Yhä edelleen Suomen laki lähtee siitä, että kaikkien, niin miesten kuin naisten, ja myös aseellisesta palvelusta vapautettujen tulee osallistua yhteiskunnan toimintojen turvaamiseen hädän hetkellä.

Pekka Koskinen