Yrittäjien arki on liian raju

Yrittäjien työuupumus on yleinen ongelma, eivätkä kaikki yrittäjät osaa tunnistaa väsymisen merkkejä riittävän ajoissa.

Kantar TNS teki Suomen Yrittäjät ry:n pyynnöstä yrittäjägallupin viime vuonna. Sen mukaan peräti 44 prosenttia yrittäjistä tekee töitä yli 50 tuntia viikossa, ja 43 prosenttia kertoo pitävänsä lomaa korkeintaan kaksi viikkoa vuodessa. Kahdeksan prosenttia yrittäjistä on lähellä loppuun palamista ja 16 prosenttia jatkuvasti ylirasittunut. Tilanne on pahentunut edellisestä, vuonna 2017 tehdystä kyselystä. Silloin lähellä loppuun palamista oli kolme prosenttia ja jatkuvasti ylirasittunut yhdeksän prosenttia yrittäjistä.

Hälytyskellojen pitää soida viimeistään silloin, jos on huolestunut omasta jaksamisestaan. Oman tilanteen rehellinen tunnustaminen on ensimmäinen askel parantaa hyvinvointia.

Liian moni yrittäjistä ei suhtaudu omaan hyvinvointiinsa riittävän vakavasti. Syynä tähän on esimerkiksi se, että yrittäjän arki on usein kiireinen ja pahimmillaan on monta rautaa tulessa samaan aikaan. Pitää huolehtia asiakkaista, on tehtävä oma työ, pitää pyörittää yritystä, on autettava työntekijöitä ja vielä pitää jaksaa piristää omaa perhettä.

Suurin ongelma on se, että yrittäjän viikkokalenteri on lähes aina 110-prosenttisesti täynnä, eikä usein jää aikaa lomalle. Jos jää, työasioista on vaikea päästä eroon. Kun tätä jatkuu vuodesta toiseen, lopputulos voi olla kohtalokas.

Osa suomalaisista yrittäjistä onkin tehnyt peruuttamattoman ja surullisen teon, itsemurhan.

Jarno Ranta