Ylistys kökkähengelle

Millainen olisi paikkakunta, jossa ei olisi yhtään aktiivisesti toimivaa ja intoa puhkuvaa yhdistystä? Se olisi hiljainen, hiipuva ja hengetön. Onneksi Jurva ei ole sellainen paikkakunta. Siitä todistuksen saadakseen ei tarvitse kuin vaikkapa vilkaista, mihin edellisenä viikonloppuna on voinut halutessaan osallistua. Eri yhdistysten ja seurojen järjestämiä tapahtumia oli tarjolla molempina päivinä.

Kun kalenteria selaa taaksepäin kohti kesän alkua, ei voi oikeastaan kun hämmästellä, miten paljon pienellä paikkakunnalla saadaan oikeasti aikaan.

Kökkähenki ei siis ole Jurvasta kadonnut, vaikka sen perään joudutaan aina silloin tällöin kyselemään.

Yksi hieno esimerkki tältä kesältä yhdessä tekemisen voimasta on ollut Jurvassa järjestetyt pyöräilyn SM-kisat. Ne saivat isännöinnistä ja onnistuneista järjestelyistä runsaasti kehuja. Kisojen ansiosta Jurva näyttäytyi varsinaisena pyöräilyn ihmealueena. Valtakunnallista ja kansainvälistä huomiota niin tapahtuma kuin Jurva sai vielä rutkasti lisää, kun Arto Vainionpää tempaisi synnyinsijoillaan sunnuntaina yllätysmestariksi. Se oli jo ehkä osin onnekas sattuma, mutta mahtava sellainen.

Kisajärjestelyistä vastanneilta seuroilta ainoa rutistus ei ollut varsinainen kolmipäiväinen tapahtuma. Kisojen suunnittelu ja valmistelu veivät myös oman aikansa edellissyksystä lähtien. Tehtyjen kökkätuntien määrän tietävätkin lopulta vain ne, jotka niitä ovat tehneet.

Yksi jurvalaisten yhdistysten ja seurojen lähiajan yhteinen uurastus on Jurva 160 vuotta -juhlat. Jo tästä viikosta lähtien on tarjolla siihen liittyviä tapahtumia. Niitä järjestäville yhdistyksille paras kiitos on runsas osallistuminen tapahtumiin.