Yksittäisten ihmisten teot, niistä Jurva elää

Pieni Jurva on ympäri vuoden elävä esimerkki siitä, millainen merkitys yksittäisten ihmisten teoilla voi olla ympäristölleen.

Yksittäisten ihmisten ponnistusten ja onnistumisten takana on esimerkiksi liuta työpaikkoja. Jos Jurvaan tulee valtava laivahyttitilaus, joka luo uusia työpaikkoja, joku sen tilauksen on paikkakunnalle voittanut.

Sama pätee moneen muuhun, pienempäänkin. Jos paikkakunnalla on vaateliikkeitä, autokoulu, hierojia ja partureita, yksittäiset ihmiset ovat päättäneet niihin yrittäjiksi ryhtyä ja sellaisina pysyä.

Se, että Jurvassa pelataan vaikkapa lentopalloa, jalkapalloa tai juostaan polkujuoksukilpailu, se henkilöityy yksittäisiin ihmisiin. He uhraavat asialle vapaaehtoisesti aikaansa.

Samaan aihepiiriin liittyviä uutisia on tässäkin lehdessä. Sanni ja Aki Kaitamäki päättivät ostaa Sarvijoen koulun. Se on jättimäinen hyvän tahdon ele omalle lähiympäristölle.

Samalla se on päätös, jonka kaksi yksityishenkilöä ovat tehneet omalla kukkarollaan. Monilta se olisi jäänyt tekemättä.

Haastattelemamme Tapani Tikkala taas on tehnyt vuosien varrella merkittävää työtä paikallishistorian kokoamisen eteen. Yksittäinen ihminen on ollut innokas ja käyttänyt aikaansa yhteiseen hyvään.

Kaikki eivät samalla tavalla viitsi, kykene tai ehdi. Se toki jokaiselle suotakoon.

Jurvan elävyyttä palveleville ihmisille täytyy kuitenkin ymmärtää antaa arvostusta. Ilman viitseliäisyyttä, toimeliaisuutta ja kökkähenkeä tämä paikkakunta olisi aivan toisenlainen kuin nyt.

Jarmo Panula