Viimeksi ääniä valtuustoon tarvittiin vain 78, joten jokainen ääni merkitsee

Nyt on aika äänestää asioista, jotka tapahtuvat lähellä.

Kunnissa päätetään terveyskeskusten määrästä, opetuksen resursseista, liikuntapaikkojen hoidosta ja monien lähiteiden perusparantamisesta.

Valta näissä asioissa todella on kuntalaisilla. Ylintä valtaa Kurikassa käyttää 43 jäsenen kaupunginvaltuusto, jossa istuu tavallisia kuntalaisia opiskelijoista eläkeläisiin.

Ääniä läpipääsyyn Kurikassa tarvitsi viimeksi vähimmillään 78. Äänestää kannattaa, koska yksittäisellä äänellä on näissä vaaleissa tavallista suurempi merkitys.

Ehdokasta valitessaan äänestäjän kannattaa kuitenkin olla tarkka. Moni vaalilupaus on päältä kaunis.

Hyvällä ehdokkaalla on konkreettisia kehitysehdotuksia. Hän on kenties niitä varten jo kysellyt taustatietoja, ottanut yhteyttä viisaampiinsa.

Ehdokkaat kun linjaavat usein, että he ajavat tiettyjä asioita: maaseudun elävyyttä, panostuksia lapsiin, yritysten elinvoimaa. Hyvä ehdokas kuitenkin osaa myös kertoa, miten hän näitä asioita edistää.

Hyvällä ehdokkaalla on peruskäsitys siitä, miten kunnan päätöksenteko toimii ja mihin kuntapäättäjän on mahdollista vaikuttaa. Hän ei paasaa nyt hallituksen koronalinjauksista, EU:sta tai valtionyhtiöiden myymisestä. Kunnissa ei päätetä niistä.

Hyvä ehdokas ei lupaa kuuta taivaalta. Sote-uudistusta kohti mentäessä kuntien tulevaisuudenkuva on hähmäinen ja talousnäkymät heikkoja. Kurikka investoi lähivuosina muutenkin reippaasti.

Jos ehdokkaat juuri nyt lupaavat liukuhihnalta parempia palveluita, näkemyksiin kannattaa suhtautua kriittisesti. Omalta ehdokkaalta on hyvä kysyä myös sitä, mistä hän on valmis säästämään.

Jarmo Panula