Viimeiset hurjat vuodet

Kun on lukenut viime viikkoina uutisia maakunnasta, osassa eteläpohjalaiskunnista muutaman miljoonan euron investointi vaikuttaa olevan uutisotsikon arvoinen asia.

Toista on Kurikassa, jossa pelkästään kahteen koulurakennukseen, uuteen kaupungintaloon ja sote-keskukseen satsataan lähivuosina 43,5 miljoonaa euroa.

Kaupungilla on osakkeista mahtava tulovirta ja iso omaisuus, mikä tuo paikallisille päättäjille rohkeuden investoida.

Lisätuloja tuovat tulevaisuudessa tuulivoimalat, joista on tulossa kaupungille kiinteistöverotuloa aluksi karkeasti kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Satsauksista kouluihin ja sote-keskukseen ei maanantaina kaupunginvaltuusto käynyt edes keskustelua. Hankkeiden tarpeellisuudesta näytetään siis olevan laajasti yksimielisiä. Säästövaraa nähdään korkeintaan hankkeiden sisällössä eikä siinä, toteutetaanko niitä ylipäätään.

Rintataskusta rahaa ei kuitenkaan rakentamiseen löydy. Kaupungin lainakantaa kasvatetaan ennusteen mukaan lähivuosina noin 50 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2023 kaupunkikonsernilla on lainaa asukasta kohden 8 264 euroa.

Tämä tarkoittaa sitä, että 2020-luvun loppupuolella Kurikka ei enää tee leveitä investointiohjelmia. Velkaantumistahti on lähivuosina niin hurja, että samaan malliin ei voida jatkaa.

Ja kun kerran nyt päätetään olla näin rohkeita, tulevat vuodet täytyy toivoa sormet ristissä, että koulut ja muut julkiset rakennukset pysyvät terveinä. Ikäviä yllätyksiä ei kaivata.

Jarmo Panula