Vastuullista ehkäisyä

Kurikka teki fiksun päätöksen tarjota alle 25-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn. Tällä hetkellä kaikenikäiset ovat saaneet maksuttoman ehkäisyn aloituksen kolmeksi kuukaudeksi, mutta päätös laajentaa sen jatkuvaksi aina 25 ikävuoteen saakka.

Laajentaminen aiheuttaa tietty kustannuksia, mutta laskelmien mukaan kustannukset tulevat moninkertaisesti takaisin säästyneiden hoitokulujen takia.

Väestöliitto on suositellut maksutonta ehkäisyä nuorille, koska abortteja tehdään eniten juuri alle 25-vuotiaille. Kurikassakin tehtiin vuosina 2015 ja 2016 tämänikäisille 14 raskauden keskeytystä. Abortti on aina iso asia sen kokeneelle, joten niiden välttämisellä on myös paljon muutakin positiivista merkitystä kuin säästöt.

Maksuton ehkäisy vähentää tutkitusti myös seksitauteja. Väestöliiton mukaan valtaosa klamydiatartunnoista todetaan nuorilla aikuisilla.

Muutama kymppi voi aikuisesta tuntua pieneltä rahalta, mutta nuorille se on yleensä iso kulu.

Maksuttomuuden lisäksi tärkeää on, että ehkäisy on helposti saatavilla koulu- tai opiskelijaterveydenhuollosta tai terveyskeskuksesta. Kondomeja tulisi olla tarjolla siellä, missä nuoret liikkuvat.

Päätöksellä Kurikka tekee omalta osaltaan vastuullista terveydenhoitoa. Nyt vastuu on nuorilla ja nuorilla aikuisilla itsellään.

Ilmaista ehkäisyä ja vastuullisuutta tarvitaan, sillä vuoden 2015 kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa peruskoululaisista, lukiolaisista ja ammattikoululaisista ei ollut käyttänyt mitään ehkäisyä viimeisimmässä yhdynnässään.