Varotaan koululaisia

Koululaisten kesäloma on pian ohi, ja koulu alkaa ensi viikolla. Se voi tuoda vaaratilanteita liikenteeseen Jurvassa ja sen lähialueilla.

Vanhempien kannattaa viimeistään nyt muistuttaa lapsiaan siitä, että kännykät ja kuulokkeet on syytä pitää repuissa koulumatkoilla, että huomio pysyy koko ajan liikenteessä.

Kyse on tärkeästä henkivakuutuksesta, sillä kännykät ja kuulokkeet haittaavat pahimmillaan merkittävästi ympäröivän liikenteen havainnointia.

Myös autoilijoiden on syytä olla tarkkana erityisesti koulun lähellä. Maltti on valttia, samoin rauhallinen tilannenopeus, että reagointiaikaa jää riittävästi mahdollisissa yllättävissä tilanteissa, eikä tule tehtyä hätiköityjä ratkaisuja.

Autoilijoidenkaan ei saa käyttää kännykkää ajaessaan, että he pystyvät havainnoimaan koululaiset riittävän ajoissa.

Pienet koululaiset eivät välttämättä aina osaa varoa autoilijoita hyvin. Ajoneuvojen nopeutta voi olla vaikea ymmärtää tai ne saattavat ilmestyä yllättäen eteen. Kun autoilija näkee koululaisen, vauhtia on aina pudotettava. Lapsi saattaa väistää autoa ja jäädä tien reunaan odottamaan, mutta äkkiä hän voi lähteä ylittämään tietä.

Liikenteeseen kannattaa lähteä koulujen alkaessa muutama minuutti tavallista aiemmin, sillä usein eteen tulee arvaamattomia tilanteita. Silloinkaan ei saa hermostua.

Turvallisessa liikenteessä autoilijoiden ja koululaisten yhteispeli on valttia nyt ja aina.

Jarno Ranta