Varotaan aurinkoa

Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, ja hikipisarat kastelevat paidan. Lämmin sää on hellinyt tänä kesänä jurvalaisia. Aurinkoisen kesäpäivän varjopuolena on ultraviolettisäteily, joka voi pahimmillaan aiheuttaa ihosyövän, melanooman.

Ultraviolettisäteily saattaa altistaa myös tyvisolu- ja okasolusyöville. Säteilyturvakeskuksen mukaan ne kehittyvät pitkäaikaisen altistuksen seurauksena lähinnä vanhemmille ihmisille kasvoihin ja käsiin, jotka saavat herkästi eniten aurinkoa. Melanooma sen sijaan kehittyy yleensä vartalon tai raajojen ihoon, ja sitä esiintyy jo nuorilla ihmisillä.

Melanoomaan sairastumisen riski kasvaa, jos aurinko on polttanut ihon toistuvasti lapsena tai nuorena. Siksi auringolta suojautuminen on tärkeää.

Pilvettömällä säällä ultraviolettisäteily on kovimmillaan keskipäivän molemmin puolin useita tunteja. Silloin on syytä hakeutua varjoon, sillä edes suojakertoimia sisältävät voiteet eivät välttämättä riitä, jos auringossa on useita tunteja.

Mikäli joutuu olemaan auringossa esimerkiksi työn vuoksi, kannattaa suojautua riittävän isolla päähineellä ja peittävillä vaaleilla vaatteilla. Myös aurinkolaseja on hyvä käyttää, koska säteily kohdistuu silmiinkin.

Säteilyturvakeskuksen nettisivuston mukaan melanooma on lisääntynyt rajusti viime vuosina. Vuosittain siihen sairastuu yli 1 300 ja kuolee noin 200 suomalaista.

Ihon palamisen ja runsaan auringonoton lisäksi melanooman voi saada herkästi, jos on paljon pigmenttiluomia, epätavallisia luomia tai lähisukulainen on sairastunut melanoomaan.

Jarno Ranta