Varo vielä koronaa

Koronapandemia opetti meidät suomalaiset vastuulliseen käyttäytymiseen. Pesimme ahkerasti ja säännöllisesti käsiämme, pidimme turvavälejä toisiin ihmisiin ja vältimme aivastamasta päin toisia.

Emme myöskään käyneet ravintoloissa, koska se oli kiellettyä. Hallitus ei suositellut matkustamistakaan. Tottelimme näitä kieltoja ja suosituksia esimerkillisesti, sillä halusimme suojella etenkin riskiryhmään kuuluvia. Halusimme suojella rakkaitamme.

Koronapandemian takia asetettuja rajoituksia on nyt pikku hiljaa purettu. On ihanaa, että voimme taas käydä syömässä ravintoloissa, nauttia vapaa-ajasta toisten kanssa vaikkapa huvipuistossa tai matkustaa ulkomaille.

Elämämme ei enää ole niin rajoitettua kuin se oli vielä hetki sitten, jolloin yli kymmenen ihmisen julkiset kokoontumiset olivat kiellettyjä.

Monet ihmiset ovat nyt uutta virtaa täynnä. Elämä taas hymyilee. Korona ei kuitenkaan ole ohi. Näkymätön vaara vaanii meitä yhä kaikkialla, ja maailmalla on jo alkanut koronan toinen aalto. Ainakin tautimäärät ovat lähteneet uuteen nousuun.

Tästä huolimatta osa ihmisistä on jo kokonaan unohtanut koronan. Kaupoissa jotkut ovat lähes iholla kiinni toisissa hyllyjen välissä. Turvaväleistä ei ole tietoakaan, eikä käsiäkään enää pestä yhtä ahkerasti kuin vielä keväällä.

Nyt jokaisen meidän pitää käyttäytyä yhtä vastuullisesti kuin koronan alkumetreillä. Ollaan vielä varovaisia. Se ei ole paljon vaadittu.

Jarno Ranta