Vanhimpien ikäluokkien rokotuskattavuus on Kurikassa upea

Kamppailussa koronavirusta vastaan ikäihmiset koko Kurikassa ansaitsevat kiitokset. Rokotuskattavuus on muodostunut rokotetuissa vanhimmissa ikäryhmissä erittäin hyväksi.

Yli 80-vuotiaista kurikkalaisista 90,2 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen koronaa vastaan. 75–79-vuotiailla lukema on 88,4 prosenttia ja 70–74-vuotiailla toistaiseksi 82,8 prosenttia.

Rokotusten teho perustuu siihen, että mahdollisimman suuri osa väestöstä ottaa rokotteen. Laumasuojan ideana on se, että vaikka ihminen saisi virustartunnan, tauti ei pääse leviämään, koska ihmiset hänen lähipiirissään on joko rokotettu tai he ovat sairastaneet taudin.

Laumasuojaa ajatellen riittävä rokotekattavuus on tautikohtaista, mutta hyväksi tavoitteeksi on koronan kohdalla mainittu 70 prosenttia väestöstä. Kurikassa on menty jo rokotettujen ikäryhmien kohdalla sen yli että heilahtaa.

Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteiden ympärillä ilmenneeseen kohinaan nähden kattavuus on ilahduttavan hyvä. Tosipaikassa suuri osa suomalaisista näyttää luottavan rokotteiden tehoon ja turvallisuuteen. On hienoa, että elämme tällaisessa yhteiskunnassa.

Toistaiseksi meillä on vain vähän varmaa tietoa siitä, miten tehokkaasti rokotteet estävät viruksen leviämistä toisiin ihmisiin ja kuinka pitkäaikaisen suojan ne antavat. Selvää kuitenkin on, että rokotteen ottaminen on nyt tärkeä keino pandemiaa vastaan kamppailemisessa.

Rokotusvuorossa ovat kesän lähestyessä yhä nuoremmat. Toivotaan, että myös nuoret ottavat tunnollisuudessa mallia ikäihmisistä eivätkä luota netin rokotevastaiseen älämölöön.

Jarmo Panula