Valoa pimeyteen

Jurva virittäytyy joulutunnelmaan perjantaina yrittäjien perinteisessä joulunavauksessa.

Tuleva joulu on erilainen, mitä se on ollut ennen. Koronapandemian vuoksi jouluperinteitä joudutaan miettimään uusiksi monissa perheissä. Kaikkia sukulaisia ei voi tavata, eikä joulupukkia ole välttämättä viisasta päästää sisälle mahdollisen tartuntavaaran vuoksi. Myös perinteinen joulukirkko kannattaa jättää väliin, jos tautitilanne on paha.

Joulurauhan julistuskin kokee historiallisen muutoksen. Tänä vuonna Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen lukee joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta ilman yleisöä. Kyse on pitkästä perinteestä, sillä Turun kaupungin nettisivujen mukaan joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana 700 vuoden ajan 1300-luvulta asti.

Jurva on ainakin toistaiseksi säästynyt pahalta koronakurimukselta, mutta lomautukset ja irtisanomiset ovat näkyneet tai tulevat vielä näkymään perheiden arjessa. On köyhyyttä ja epävarmuutta tulevaisuudesta ja pelkoa omasta ja läheisten terveydestä.

Tällaisella hetkellä voimme tukea toinen toisiamme. Olla läsnä, kuunnella ja lohduttaa. Aina ei edes tarvitse sanoa mitään. Riittää, että olemme toistemme lähellä tukena ja turvana.

Kaikesta ikävästä huolimatta joulu tulee myös tänä vuonna. Kaikilla perheillä ei ole varaa lahjoihin niin paljon kuin oli vielä vuosi sitten. Toivottavasti joulu kuitekin tuo edes vähän lämpöä ja valoa pimeyteen. Kyllä me tästä vielä selviämme. Ei luovuteta.

Jarno Ranta